DA LI ZMIJA MOŽE DA PREPOZNA SVOG VLASNIKA? Ovo pitanje muči mnoge, a istina je jeziva
Zmija, Foto: Emilija Jovanović

ZNATE LI?

DA LI ZMIJA MOŽE DA PREPOZNA SVOG VLASNIKA? Ovo pitanje muči mnoge, a istina je jeziva

Može li zmija da prepozna svog vlasnika?

Objavljeno:

Verujemo da vlasnici zmija kućnih ljubimaca vole svoje neobične prijatelje na poseban način. Međutim, da li je ta ljubav obostrana?

Može li zmija da prepozna svog vlasnika?

Zmije na neki način shvataju da njihov vlasnik ima neku važnu funkciju u njihovom životu.

Ipak, one ne osećaju nikakvu bliskost s njim.

Ako nas zmije ne "prepoznaju", šta onda osećaju prema nama?

Razmišljajmo kao zmije

Svaka zmija prvo pomisli na hranu. Nakon što pronađe plen i pojede ga, ona će usmeriti misli na još hrane. Ponekad će u njoj proraditi instinkt usmeren ka parenju, ali odmah nakon toga će se vratiti na hranu.

Teško je razumeti psihologiju zmija, jer su to asocijalna bića. Teško je i zamisliti svet u kome ne postoji poteba za druženjem, ali takav je svet zmije. Zmije nemaju potrebu da budu "društvene" i jedina njihova reakcija na druge zmije (u zavisnosti od vrste) je parenje. Za zmiju, uloga koju čovek igra u njenom životu je da joj obezbedi hranu.

Šta moja zmija misli o meni?

Ako vas zmija ne prepoznaje kao prijatelja, u čemu se ogleda njena privrženost vama?

Iako nas zmije ne vide kao drugare, kao što bi bilo sa psom, ne znači da ne znaju ko smo. Zmije imaju neverovatno razvijena čula. Pre nego što uđete u sobu, zmija će namirisati da dolazite i verovatno je u stanju da razlikuje da li ste bili u kancelariji ili pekari i koliko dugo.

Zmija vas može prepoznati po mirisu koji se razlikuje od mirisa drugih ukućana. Međutim, ove informacije zmiji ništa ne znače. “Primitivne karakteristike“ zmije ljubimca su fokusirane samo na najosnovnije potrebe preživljavanja, kao što su hrana, voda i opuštanje. Dakle, zmija vas možda ne vidi kao društvenog "prijatelja“, ali to ne znači da niste važni u njenom životu.

Možete li naterati zmiju da pozitivno reaguje na vas

Pravite češće interakcije sa zmijom tako što ćete je uzimati i puštati da vam se omota oko ruku. Čini se da zmije uživaju u toplini vlasnikovog tela, pa im izlazak iz terarijuma s vremena na vreme neće poremetiti komoditet.

Iznesite zmiju napolje. Nije reč o tome da je spakujete u torbu i odnesete u park, ali mnogi vlasnici zmija tvrde da osećaju kako njihove zmije uživaju dok gmižu po dvorištu. Samo budite oprezni: zmije su veoma dobre u skrivanju i sklone su da upadnu u nevolje. Sigurno je da ne želite da komšija zove policiju kada pronađe vašu ljubimicu u svojoj ostavi ili dnevnoj sobi!

Promenite im uslove u terarijumu. Ako poželite da detaljno sredite i preuredite svoju sobu, ili da besprekorno organizujete svoj radni sto i fioke u komodi, zašto to ne biste uradili i sa terarijumom vaše zmije? Pregledajte stranice na internetu koje nude ideje o uređenju zmijskog terarijuma. Možete uzeti i predmete iz prirode, poput komada drveta ili osmisliti mesto za skrivanje koje će imitirati sve ono što zmija ima u divljini.

zmija
foto: Interpix / Alamy / Profimedia

Kako zmija prepoznaje svet

Zmije ne prepoznaju svet oko sebe kao većina drugih živih bića, pa je pitanje kako vide svet i šta prepoznaju u njemu. One imaju ista čula kao i ljudi (sa izuzetkom ukusa), ali sa jedinstvenim modifikacijama koje im daju supermoćne sposobnosti.

Čulo mirisa zmije je jedno od najmoćnijih osetila koje ima. Slično ljudima, zmija udiše mirise iz vazduha u nosni otvor. Kada izbaci jezik, ona prikuplja informacije i šalje ih na “obradu”. Neverovatna moć zmijskog čula mirisa omogućava im da osete druge životinje sve dok se miris prenosi vetrom.

Zmije mogu i da čuju, iako nemaju spoljašnje uši kao mnogi sisari. Kada zvučni talas udari u njenu kožu, vibracija se širi mišićima i kroz kožu dok ne dođe do ušne kosti u dnu lobanje. Vibraciju zatim obrađuje mozak. Neke zmije mogu prepoznati veličinu životinje koja se približava na osnovu vibracija koje primaju kroz zemlju.

Oči zmija razlikuju se od vrste do vrste. Zmije koje većinu vremena provode pod zemljom imaju jednostavnije oči od onih koje provode vreme iznad zemlje u lovu. Zmije koje žive u mraku imaju jednostavnije oči, koje vide samo nejasne slike pri slabom osvetljenju. Zmije koje žive na svetlijim mestima obično imaju složenije oči koje im omogućavaju da vide jasno i sa neverovatnom percepcijom dubine. Velike zmije, poput boe ili anakonde, imaju mala udubljenja na licu koja im pomažu da “vide“ toplotu iz predmeta ispred sebe. Ovi svojevrsni termolokatori rade slično kao infracrvene naočari.

Sve u svemu, većina čula zmije su razvijena da im pomognu da prepoznaju i uhvate sledeći obrok. One uglavnom nisu društvena bića, usamljenici su i zaista ne može biti govora ni o kakvim emocijama koje bi mogle da osete prema vlasniku.

Bonus video

01:11

Gospodar zmija s juga: Nema mesta panici

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.