OVO JE NAJPOZNATIJA TORTA STARE JUGE: Dobila je ime po SVETICI, a sprema se sa OMILJENIM SRPSKIM SASTOJKOM (RECEPT)
Foto: Ptintscreen/youtube/Kuhinja Sunčane Staze

preukusno

OVO JE NAJPOZNATIJA TORTA STARE JUGE: Dobila je ime po SVETICI, a sprema se sa OMILJENIM SRPSKIM SASTOJKOM (RECEPT)

Spremite najbolju tortu koju možete, svi su je jeli u staroj Jugi

Objavljeno:

Ovo je najelitnija torta koju možete da probate. Egipćanka ili kraljica Marija je jedna od najpopularnijih torti sa lešnicima ili orasima, i toliko je dobra, krematsa i ukusna da će vas raspametiti:

Evo kako glasi recept za egipatsku tortu:

Sastojci:

Za tri patišpanja

  • 15 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 300 g mlevenih lešnika
Katarina torta, Torta
foto: Printscreen/ Youtube/ Hrana i Vino MKD

Fil I:

  • 15 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
  • 3 vanil šećera
  • 500 ml mleka
  • 250 g maslaca

Fil II:

  • 200 g šlaga
  • 500 ml mleka
  • grilijaž
  • 200 g mlevenih lešnika
Orasi
foto: Profimedia

Grilijaž:

  • 200 g šećera

Priprema:

Grilijaž: Šećer istopiti zatim izručiti što tanje na pleh, na koji smo stavili papir za pečenje. Ostaviti da se ohladi zatim ga izlomite i stavite u jaču kesu a onda oklagijom usitnite.

Patišpanj: 5 belanaca umutiti sa 5 kašika šećera u čvrst šam. Dodati 100 g lešnika i kašiku brašna zatim varjačom lagano promešati.Sipati u pleh veličine 28-30 cm ( ova torta na slici je od 30 cm). Peći 13-14 minuta na 200 °C. Na isti način pripremiti i preostala dva patišpanja.

Fil I : 400 ml mleka sa šećerom i vanilom staviti da provri. Sjediniti žumanca, brašno i preostalo mleko ( 100 ml). Najbolje izmiksati da nema grumuljica zatim sipati u provrelo mleko i skuvati fil. Ohladiti ga i sjediniti sa maslacem.

Fil II: Šlag umutiti sa mlekom zatim dodati grilijaž i mleveni lešnik.

Na tacnu staviti prvi patišpanj zatim premazati I fil a onda i drugi. Staviti i drugi patišpanj zatim ponoviti postupak sa oba fila. Staviti treći patišpanj i ukrasiti po želji. Možete odvojiti malo od filova i premazati tortu, a onda posuti odvojenim grilijažom ili ukrasiti šlagom. Pogodna je i za fondan ali mora da prenoći pre presvlačenja torte.

DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet:

00:53

DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet

(Espreso/ Minjina kuhinjica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.