EVO KAKO TELO REAGUJE NA SAMOZADOVOLJAVANJE: U njemu se dešava OVO, nikada ne biste pogodili
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

EVO KAKO TELO REAGUJE NA SAMOZADOVOLJAVANJE: U njemu se dešava OVO, nikada ne biste pogodili

Žene masturbiraju iz zadovoljstva, uživanja, radi zabave i da bi se oslobodile stresa. Dok neke masturbiraju same, druge to rade sa partnerom.

Objavljeno:

Ženska masturbacija je potpuno normalna i zdrava pojava o kojoj se još uvek malo priča. Muškarci o ovoj temi pričaju češće, dok je kod žena ona na neki način tabu tema. Masturbacija je uobičajena kod oba pola, počev od najranijeg uzrasta i tokom života i ima svoju ulogu u zdravom seksualnom životu.

Istraživanje(1) je pokazalo da u među adolescentkinjama starosti 14 do 17 godina masturbira njih 48 %, dok 32% žena(2) između 57 i 64 godine masturbira.

Žene masturbiraju iz zadovoljstva, uživanja, radi zabave i da bi se oslobodile stresa. Dok neke masturbiraju same, druge to rade sa partnerom.

Ženska masturbacija i činjenice

Masturbacija, Samozadovoljavanje
foto: Profimedia

1. Masturbacija je dobra za vas

Ženska masturbacija povećava protok krvi kroz telo i oslobađa hemikalije u mozgu koje se zovu endorfini i čine da se dobro osećate. Uglavnom se priča o muškoj masturbaciji, ali i ženska dovodi do ublažavanja stresa.

„Ženama se uglavnom poboljšava raspoloženje posle masturbacije, čak i ako ne dožive orgazam“, tvrdi Nikol Praus, naučnica i psiholog

2. Poboljšava vaš seksualni život

Ona čini da osećate više samopouzdanja i da vam je prijatnije tokom seksa. Samozadovoljavanje vas dovodi u kontakt sa vašim željama i daje priliku da upoznajte svoje telo i šta mu prija. Esperimentisanje će učiniti da se osećate dobro i pružiti vam priliku da pozitivno reagujete. Ovo može da dovede do novih seksualnih iskustava i sa partnerom.

Kod problema sa dostizanjem orgazma, ženska masturbacija može pomoći da opušteni i sami probate šta vam prija da lakše dostignete vrhunac.

3. Seksualni problemi u menopauzi mogu da budu olakšani

Mnoge žene imaju problem sa seksualnim odnosima u menopauzi. Oni su nekada bolni zbog toga što se vagina može suziti, postoji problem vaginalne suvoće, ali i atrofičnog vaginitisa. Masturbacija, posebno uz korišćenje lubrikanata na bazi vode, može da pomogne u sprečavanju sužavanja vagine i pojačavanju prokrvljenosti vaginalne regije što će ublažiti probeme i povećati libido.

4. Ženska masturbacija ne mora da bude brza i sa orgazmom

Orgazam
foto: Profimedia

Ne verujte svemu što ste gledali na televiziji. Masturbacija ne mora da bude brza i žurba nije svima prijatna. Nema potrebe ni da se fokusirate na to da nužno doživite orgazam. Dajte sebi vreme da isprobate različite delove svog tela i probate ono što vam prija, kako biste više uživali, a manje brinuli o vremenu trajanja i dostizanju vrhunca.

5. Da li su masturbacija i depresija povezane?

Depresija može da utiče na to da li će osoba imati nizak libido, ali masturbacija ne izaziva depresiju. Ona je prijatna i prirodna aktivnost koja može da poveća samopoštovanje i pomaže da se istraži seksualnost. Neki ljudi se osećaju krivim i brinu oko toga da li je u redu da masturbiraju, posebno ako uzmemo u obzir da je i dalje svojevrstan tabu. Više:

6. Nemojte bežati od seksualnih pomagala

Gotovo polovina žena starosti 18 do 60 godina je koristila dildo ili vibrator nekada u životu, prema istraživanju Ešli Leonard. Ako imate problema sa dostizanjem orgazma, a želite da ga dostignete, možete probati sa upotrebom vibratora. Nema potrebe da brinete o tome da li će to izazvati neke dalje probleme, jer – neće. Uživajte u onome što vam prija.

04:22

ĆUTE I TRPE! PREKO 20 % ŽENA OSEĆA BOL TOKOM SEKSUALNOG ODNOSA! Retko kad doživljavaju orgazam EVO KOJI SU NAJČEŠĆI RAZLOZI

(Espreso/Demetra.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.