DA LI SE PRAVILNO BRIŠETE POSLE VELIKE NUŽDE? Stručnjaci upozorili na ISPRAVAN NAČIN koji neće dovesti do INFEKCIJA
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

DA LI SE PRAVILNO BRIŠETE POSLE VELIKE NUŽDE? Stručnjaci upozorili na ISPRAVAN NAČIN koji neće dovesti do INFEKCIJA

Pravo pitanje je koliko puta uzimate toalet papir

Objavljeno: 12:30h

Jeste li se ikada pitali koji je maksimalan broj maramica prilikom odlaska u WC, da li možda preterujete?

Brinete se koliko vam je toalet papira potrebno nakon upotrebe toaleta? Australijski stručnjak za karlice je pritekao u pomoć otkrivanjem odgovarajućeg broja maramica koje treba da koristite nakon obavljanja posla. On je objavio klip koji je pogledalo preko 4,5 miliona ljudi na mreži. Izgleda da mnoge muči ovaj problem.

- Koliko puta se obrišeš posle veće nužde? pitao je australijski fizioterapeut.

Ako je odgovor više od tri, pravite grešku i samo dobijate kontraefekat.

Stručnjak objašnjava da može doći do gadnog stanja koje se manifestuje kao zaostajanje izmeta.

Toalet papir, WC papir
foto: Profimedia

Kako ih pravilno eliminisati?

- Tehnika koju možete koristiti da smanjite broj brisanja je stiskanje karličnog dna u obliku vodopada. Zato počnite tako što ćete stisnuti anus, tako da ste ga stisnuli četiri puta. Ovo može pomoći da se zatvori sfinkter anusa. Obično se javlja neprijatno iskustvo zbog slabosti tog spoljašnjeg sfinktera.

Drugi uzroci uključuju hemoroide ili analno ožiljno tkivo.

Što se tiče male nužde, i tu mnogi greše, te stvaraju rizike od urinarne infekcije.

Po mišljenju stručnjaka, žene su sklonije ovim tegobama zbog složene anatomije. Njihov mokraćni kanal (kroz koji prolazi urin) jeste kraći, što olakšava klicama da "putuju" ka gore.

- Takođe, kraća uretra, sa biomehaničke tačke gledišta, ima veliki uticaj na kontinenciju, objasnila je ginekolog-akušer, profesorka Sterdžios Stelios Dumuštis.

- Ako žena ima urinarnu infekciju ili urinarnu inkontinenciju, mogu se javiti mnogo veće komplikacije nego kod muškarca sa istim problemom.

Profesorka kažu da funkcija urinarnog trakta kod žene je često "oslabljena" i nekim drugim faktorima. Neke od njih su promene hormona koje su povezane sa stanjem reproduktivnog sistema, kao što su trudnoća, porođaj, perimenopauza i menopauza.

Ovi faktori, pored starenja, mogu da dovedu do poremećaja karličnog dna, poput prolapsa, a koji dalje utiču na funkciju donjeg urinarnog trakta. Zato profesorka ističe da je neophodno da žene obrate pažnju na navike koje imaju prilikom uriniranja, a kako bi se izbegao rizik od infekcija i bilo kojih drugih poremećaja urinarnog trakta.

toalet papir
foto: X3M FOTO / Alamy / Alamy / Profimedia

Pa tako je istakla i ono što gotovo svi znaju, a to je da je neophodno potpuno isprazniti bešiku, naglasila je i važnost higijene intimne regije, a ukazala i na jednu grešku koju mnoge žene prave a da toga nisu ni svesne. Reč je o brisanju organa nakon nužde koje, po mišljenju doktorke, treba da bude "suptilnije".

- Brisanje ponekad može da izazove iritaciju veoma osetljive kože. Ponekad kada se obrišete, ostaci toalet papira se 'zalepe' na organ, što je manje higijenski i može da izazove potencijalnu infekciju, posebno ako ovi ostaci ostanu tamo satima, kaže doktorka.

- Ovo se javlja zbog upotrebe papira lošeg kvaliteta ili prekomernog brisanja.

- Brisanje neka bude brzo i nežno i koristite samo nekoliko listova. Nikako nemojte da uklanjate tragove urina brišući se od pozadi ka napred, ističe profesorka.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.