PSIHOLOZI SAVETUJU DA SVOJU DECU NIKADA NE LJUBITE U USTA, EVO I ZAŠTO: Možete da napravite pravi HAOS
Foto: Instagram printscreen/davidbeckham

pažnja

PSIHOLOZI SAVETUJU DA SVOJU DECU NIKADA NE LJUBITE U USTA, EVO I ZAŠTO: Možete da napravite pravi HAOS

Javno iskazivanje naklonosti između roditelja i njihove dece, posebno ljubljenje u usta, kontroverzna je tema poslednjih godina. Evo šta kažu stručnjaci

Objavljeno:

Viktorija i Dejvid Bekam, koji su poznati po raskošnom načinu života i uglednom imidžu, kritikovani su zbog ljubljenja dece u usne u javnosti. Ali par primećuje:

„Želimo da pokažemo našoj deci ljubav i štitimo ih, brinemo o njima i podržavamo ih, i veoma smo im privrženi“.

Međutim, ne misle svi kao oni ili Kloi Kardašijan, posebno ne psiholozi.

Trend da slavne ličnosti ljube svoju decu u usta izazvao je veliku i burnu debatu među roditeljima i stručnjacima. Dok neki to vide kao gest prave roditeljske ljubavi, psiholozi upozoravaju da bi ovakav način ljubljenja mogao štetno da utiče na razvoj dece.

Ova kontroverzna tema je pokrenula pitanja o odgovarajućim praksama roditeljstva i potencijalnom uticaju koji oni mogu imati na decu.

Pomeranje razumevanja detetovih ličnih granica

Lične granice kad je dečje telo u pitanju su ključne za njihov zdrav razvoj, ističe renomirani psiholog Šarlot Reznik. Ljubljenje deteta u usne, zajedno sa drugim nametljivim praksama poput čvrstog povijanja, nasilnog hranjenja i agresivnog golicanja, može poslati poruku da je njihov lični prostor otvoren za upad.

Takve roditeljske navike mogu da povećaju rizik da dete razvije „sindrom žrtve“, što dovodi do poteškoća u postavljanju granica i izgovaranju „ne“.

S druge strane, razumevanjem uticaja svojih postupaka, roditelji mogu da stvore bezbedno i negujuće okruženje za napredak svoje dece.

Nije higijenski

Medicinski radnici, uključujući stomatologe, upozoravaju i na druge potencijalne opasnosti deljenja pljuvačke sa decom. Dok odrasli mogu da se nose sa mikrobima u ustima, deca sa slabijim imunološkim sistemom su podložnija štetnim infekcijama.

Šarlot Reznik naglašava važnost razumevanja ovog rizika, jer neke infekcije mogu da izazovu ozbiljnu štetu.

Preduzimajući mere predostrožnosti da ograniče razmenu pljuvačke, roditelji rade na dobrobiti svoje dece, kaže Reznik za BrgihtSide.

Dete može početi da ljubi druge ljude u usne kao izraz saosećanja

Prema psiholozima, deca imaju tendenciju da uče oponašajući svoje okruženje, uključujući ponašanje koje se uči kod kuće. Stoga oni mogu nevino da imitiraju ljubljenje u usne kao način pokazivanja naklonosti prema drugima, nesvesni intimnih implikacija tog gesta. Zbog toga mogu, opet nesvesno, da ponove taj gest sa drugima, izvan porodičnog kruga.

Da bi se izbegle takve situacije, stručnjaci predlažu da se poljupci ograniče na detetove obraze ili čelo.

Deca za svadbu pripremila iznenađenje svojoj učiteljici folklora

04:32

Deca za svadbu pripremila iznenađenje svojoj učiteljici folklora

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.