POZNATA BEOGRAĐANKA STAVLJALA MENSTRUALNU ČAŠICU PA ZAVRŠILA OVDE: Dečko se PRENERAZIO kad je zatekao OVAJ SCENARIO
Menstrualna čašica, Foto: Printscreen/Youtube/ Menstrualne čašice

šok

POZNATA BEOGRAĐANKA STAVLJALA MENSTRUALNU ČAŠICU PA ZAVRŠILA OVDE: Dečko se PRENERAZIO kad je zatekao OVAJ SCENARIO

Beograđanka stavljala menstrualnu čašicu pa podelila iskustvo sa svetom

Objavljeno: 14:18h

Iako postoji od 1930. godine mnogi u Srbiji do dana današnjeg nikada nisu čuli za menstrualnu čašicu, praktičnu metodu koja pomaže tokom menstruacija, a i čuva životnu sredinu. Beograđanka Lana A. podelila je svoje iskustvo sa ovom nama neobičnom, a u svetu dobrodošlom alternativom.

“Videla sam devojku na TikToku kako hvali menstrualnu čašicu i zaintrigirala me. Nikada tako nešto nisam videla u Srbiji. Nervirali su me ulošci i neudobni tamponi i rešila sam da probam čašicu ali nigde nisam mogla da je nađem”, priča Beograđanka Lana (30).

Meseci su prolazili kada je naletela na menstrualnu čašicu u jednoj apoteci.

“Bavim se sportom, bila sam u inostranstvu na takmičenju i trebao mi je hanzaplast. Slučajno sam videla čašicu u apoteci i odlučila da je uzmem, pa kud puklo. Čim sam je stavila iskreno sam se iznenadila”, kaže devojka.

“Prva stvar koja mi je privukla pažnju je materijal, dakle ova moja je silikonska i ubacuje se u vaginu potpuno bezbolno. Za razliku od tampona kojih sam uvek nekako svesna, ovo čudo zaboravim da postoji. Vrlo intenzivno treniram i tokom ciklusa tako da sam dugo bila u potrazi za nečim što mi neće biti neudobno. Meni lično čašica najviše prija. Zanimljivo je da se ređe menja jer bolje skuplja tečnost i nema onog neprijatnog mirisa koji ne podnosim”, kaže atletičarka.

Zanimljiv trenutak je nastupio kada je njen dečko naleteo na čašicu u toku čišćenja.

Menstrualna čašica
foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

“Zbunio se mučenik. Pošto čašica može da traje između šest meseci i 10 godina, jasno vam je da mora da se čisti. Tako sam ja ovu moju stavila u ključalu vodu da se steriliše, a on me pitao šta se to krčka. Izraz lica mu je bio neprocenjiv”, smeje se Lana.

Mnogi ne znaju da je jedna od najvećih prednosti menstrualne čašice, pored toga što dugo traje i to što manje košta od drugih opcija. Lana je svoju platila oko 20 evra, a ona spada u jeftinije. Uprkos tome, može da je koristi čak 6 meseci, a ima brendova koji traju godinama.

Čuvaju zdravlje, budžet i okolinu

Ljudi su svesni da plastične kese, pelene i pakovanja zagađuju sredinu ali često zaboravljaju da su i tamponi i ulošci veliki faktor zagađenja i čine zapažen deo otpada na deponijama. Menstrualna čašica je jedan od ekološki najboljih načina da žene prebrode “one dane”.

Dodatna prednost je što se na čašicama detaljno nalazi lista sastojaka što kod nekih brendova uložaka i tampona nije slučaj. One ne sadrže plastiku niti hemikalije i značajno smanjuju generisanje otpada.

Prema studiji koju su naručile Ujedinjene nacije, preko 49 milijardi jednokratnih menstrualnih proizvoda se upotrebi i baci svake godine. Uz to proces razgradnje higijenskih uložaka traje od 500 do 800 godina. U poređenju sa tim prosečna menstrualna čašica srednjeg cenovnog ranga može da traje oko pet godina i za to vreme “uštedi” kupovinu i bacanje 1430 tampona.

Procenjuje se da je porastom korišćenja menstrualnih čašica sprečeno preko 36 miliona kilograma menstrualnog otpada, što je više od milion punih kanti za smeće.

Bonus video: Poznati Bogradski ginekolog krenuo mercedesom na policajca

00:46

Poznati Bogradski ginekolog krenuo mercedesom na policajca

(Espreso/Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.