KADA ČUJETE ŠTA SVE SUVE SMOKVE IMAJU U SEBI JEŠĆETE IH SVAKI DAN BEZ PAUZE: Ovoliko stvari niste mogli zamisliti
Suve smokve, Foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

paŽnja

KADA ČUJETE ŠTA SVE SUVE SMOKVE IMAJU U SEBI JEŠĆETE IH SVAKI DAN BEZ PAUZE: Ovoliko stvari niste mogli zamisliti

Suve smokve spadaju u superhranu zbog vitamina i minerala

Objavljeno:

Suve smokve koje sadrže manje vode, imaju veću koncentraciju kalorija i šećera pa se ne preporučuje konzumiranje velikih količina

Suve smokve svojom jedinstvenom teksturom i slatkoćom jesu egzotično, a u isto vreme dostupno voće tokom čitave godine, koje pripada porodici dudova. Bilo da više volite sveže ili sušene smokve, možete u odnosu na doba godine imati pri ruci zdravu poslasticu sa brojnim koristima za zdravlje. Treba znati da sveže i sušene smokve imaju različitu nutritivnu vrednost, i da sadrže dosta prirodnih šećera.

Suve smokve spadaju u superhranu zbog vitamina i minerala

Suve smokve svrstane su u superhranu prvenstveno zbog velike količine vitamina C i K, kalijuma, fosfora, magnezijuma, kalcijuma i vlakana. Takođe, prepune su kvercetina, kempferola, epikatehin galata i drugih moćnih antioksidanata. Zbog toga što sadrže visok sadržaj prirodnog šećera, ne preporučuje se konzumiranje velike količine. To posebno važi za suve smokve koje sadrže i manje vode, pa je u njima veća koncentracija kalorija i šećera. Čak i mala porcija suvih smokava nudi veliku količinu vlakana, vitamina i antioksidanata. Pored toga, smokve imaju i dokazano antioksidativno, antikancerogeno, antiinflamatorno, hipoglikemijsko i hepatoprotektivno dejstvo.

Više kalorija, ali i energije

Sveže smokve sadrže manje vitamina i minerala od suvih, ali i manje kalorija. Ako se, recimo, porede sa urmama, i tu su smokve nadmoćne. Sadrže manje kalorija, manje ugljenih hidrata, a i manje šećera. Neka vas ne brine nešto veća količina kalorija u smokvama, jer one nude energiju koja je telu neophodna. Važno je samo ograničiti količine kako bi telo moglo da obradi proces dobijanja dovoljno energije, a upravo to kao namirnica nude suve smokve.

Suve smokve za zdravije kosti

Smokve
foto: Profimedia

Jedna šolja suvih smokava donosi skoro četvrtinu preporučenog dnevnog unosa kalcijuma za odrasle osobe. Ovaj mineral štiti nas od gubitka koštane mase i pojave osteoporoze, kada se unosi kao deo uravnoteženog režima ishrane. Jedna studija iz 2018.godine ukazala je na snažnu vezu između konzumiranja suvih smokava i zdravlja kostiju. Prema navodima istraživača, mineralni sadržaj ovog voća je veoma sličan ljudskom mleku. Još neke studije su izvestile o tome da suve smokve mogu da pomognu pomoći u prevenciji osteoporoze zbog visokog nivoa kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i fosfora. Kalcijum i kalijum usporavanju proces smanjivanja gustine kostiju.

Odlične i za režime skidanja kilograma

Kada se konzumira u umerenim količinama, ovo voće može poboljša rezultate režima gubitka kilograma. Vlakna u suvim smokvama povećavaju sitost i suzbijaju osećaj gladi. Inače, dijete koje podrazumevaju unos namirnica bogatih vlaknima ne samo da efikasno smanjuju kilograme, već štite od srčanih bolesti i dijabetesa. Studija iz 2017. objavljena u Journal of Nutrition and Metabolism otkrila je vezu između unosa vlakana i visokog indeksa telesne mase. Naučnici kažu da konzumiranje više vlakana poboljšava i opšte zdravlje.

Smokvama ne trebaju dodatni šećeri

Smokve
foto: Profimedia

Suve smokve su prirodno slatke i ne sadrže dodate šećere. Stoga su svakako zdravija alternativa drugim slatkišima, mlečnoj čokoladi, kolačima i drugoj prerađenoj hrani. Ako pokušavate da smršate, dodajte malo smokava u pecivo, vafle, palačinke i smutije umesto šećera. Jedite ovo voće posle vežbanja, jer ćete brzo popuniti zalihe glikogena i pomoći mišićima da se oporave od treninga.

Suve smokve pomoć za zdraviju kožu i kosu

Ishrana ima direktan uticaj na izgled naše kose, kože i noktiju. Suve smokve su pune antioksidansa i drugih mikronutrijenata koji utiču na zdravlje kože i jačaju kosu. Prema Journal of Pharmacognosy and Phitochemistry, antioksidativna i antibakterijska svojstva su jak adut suvih smokava u industriji kozmetike. Odličan su izvor galne kiseline, katehina, saponina i drugih fenolnih jedinjenja koja štite od oksidativnog stresa, važnog faktora starenja i oštećenja ćelija.

03:06

OBIČAJ KOJI SE NE PROPUŠTA: Ovo OBAVEZNO morate uraditi sa badnjakom, nakon Badnje večeri (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.