CEO ŽIVOT SMO BILI U ZABLUDI OKO PRANJA NOGU: Doktorka otkrila koje TRI stvari mogu da nam UNIŠTE stopala
Stopala, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

CEO ŽIVOT SMO BILI U ZABLUDI OKO PRANJA NOGU: Doktorka otkrila koje TRI stvari mogu da nam UNIŠTE stopala

Može celo telo da vam miriše poput najlepše ruže, ali ako ne perete noge redovno i dobro, pripremite se na posledice

Objavljeno:

Koliko pažnje posvećujete stopalima kada se kupate? Većina ovaj deo tela opere rutinski, a mnogo više se usredsredi na pazuh i intimnu regiju. Međutim, doktorka Rosmi Beriors, specijalista za zdravlje kože sugeriše da ovakvo pranje stopala nije sasvim dovoljno da bismo sačuvali zdravlje. Postoji velika verovatnoća da dođe do ozbiljnih infekcija ako ne perete noge kako treba, kaže!

"Pranje nogu je suštinski aspekt dobre higijene", kaže dr Beripors. "Važno je da temeljno operete noge sapunom i toplom vodom, obraćajući posebnu pažnju na područja između prstiju i tabana. Ako ne perete noge redovno, budite spremni na niz negativnih posledica", upozorava.

1. Neprijatan miris

Stopala koja neprijatno mirišu, ili kako u narodu kažemo, koja se "osećaju", mogu da budu znak nepravilnog pranja. "Stopala su sklona nakupljanju znoja i bakterija, što može dovesti do neprijatnih mirisa", kaže doktorka. Stručnjaci sa Klivlendske klinike kažu da bakterije koje žive na koži i u cipelama zapravo se hrane našim znojem, uzrokujući da stopala ispuštaju neprijatan miris. Pravilno pranje stopala pomaže rešenju problema, sprečiće se neprijatan miris i infekcije.

noge
foto: Profimedia

2. Gljivične ili bakterijske infekcije

Pošto se bakterije razmnožavaju na vlažnim, tamnim mestima (kao što su unutrašnjost cipela i čarapa), nije isključeno da će doći do infekcija. Ove infekcije mogu biti gljivične ili bakterijske, ili u nekim slučajevima, čak i virusne.

Uobičajena gljivična infekcija je atletsko stopalo, koje se javlja na koži. Gljivične infekcije noktiju takođe mogu da se jave ako ne sečete i čistite nokte na nogama kako treba, što dovodi do pucanja i promene boje noktiju. I dok su bakterijske infekcije stopala ređe, neke je javljaju zbog loše higijene, kao što je ekcem.

Neke infekcije mogu čak da imaju ozbiljne posledice, kaže dr Beriors.

"U težim slučajevima, nelečene infekcije stopala mogu da dovedu do amputacije, posebno kod osoba koje imaju oslabljen imunitet ili neku hroničnu bolest poput dijabetesa. Zbog toga je higijena stopala ekstremno važna."

Noge
foto: Prinstcreen/Youtube/Lekovite biljke

3. Koža na stopalima se suši i puca

Iako suva, ispucala koža na stopalima (posebno oko peta) nije znak nehigijene, ipak može da govori o tome da vam se na ovom delu tela nakupila mrtva koža i da ne hidrirate telo kako treba. Koža na nogama lako mogu da se osuši ako je predugo izložena vrućoj vodi (recimo u kadi ili tušu).

Kao što preporučuje Američka akademija za dermatologiju (AADA), obavezno nanesite losion na stopala nakon tuširanja. AADA predlaže da najbolja formula hidratantne kreme za stopala sadrži "10 do 25 odsto uree, alfa hidroksi kiseline ili salicilne kiseline" i treba da je nanesete odmah nakon tuširanja ili kupanja.

02:51

IMAM KRVNE SUDOVE ČOVEKA OD 80 GODINA! Peja se oglasio nakon operacije srca sa knedlom u grlu: REZOVI SU NA GRUDIMA, OBE NOGE...

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.