OVO JE RAZLOG ZAŠTO PO SVAKU CENU MORATE NA MORE BAREM JEDNOM GODIŠNJE: Tiče se vašeg FIZIČKOG ZDRAVLJA
More, Foto: lucavildoza/Instagram

izdvojte za plažu

OVO JE RAZLOG ZAŠTO PO SVAKU CENU MORATE NA MORE BAREM JEDNOM GODIŠNJE: Tiče se vašeg FIZIČKOG ZDRAVLJA

Pre više hiljada godina, Hipokrat je otkrio da morska voda pomaže u zaceljivanju rana, sprečavanju infekcija i ublažavanju bolova.

Objavljeno:

Morska voda ima mnoge lekovite prednosti i za um i za telo, promovišući opšti osećaj blagostanja.

Pre više hiljada godina, Hipokrat je otkrio da morska voda pomaže u zaceljivanju rana, sprečavanju infekcija i ublažavanju bolova. Istorijski gledano, lekari su preporučivali kupanje svojim pacijentima kako bi poboljšali simptome različitih zdravstvenih stanja. U nastavku vam predstavljamo 7 vrhunskih terapeutskih prednosti morske vode.

Morska voda je dobra za kožu

Morska voda je antivirusna, antibakterijska i podstiče zarastanje rana, zbog visokog sadržaja natrijuma i joda. Morska voda je takođe bogata mineralima kao što su kalcijum, kalijum i magnezijum. Magnezijum pomaže koži da zadrži vlagu, čineći je otpornijom i dajući joj mladalački izgled. Zbog minerala, morska voda je takođe odlična za hronična stanja kože kao što su psorijaza i ekcem.

Bugarska, More
foto: Printscreen/Youtube/FromAbove

Odlična za respiratorni sistem

Plivanje u moru je povezano sa smanjenim simptomima alergija, upale sinusa, astme i drugih respiratornih simptoma. To se dešava zbog efekta koje voda ima na sluznicu sinusa, jer smanjuje upalu i, oponašajući sopstvene tečnosti u telu, ne izaziva iritaciju.

Smanjuje stres

Visok sadržaj magnezijuma u ​​morskoj vodi deluje umirujuće na nervni sistem i na taj način pomaže da se opustite. Dok plutate u morskoj vodi, bestežinsko stanje vode takođe može imati smirujući efekat na um, usporavajući i pretvarajući moždane talase u opušteno meditativno stanje. Plivanje u moru takođe snižava krvni pritisak i može poboljšati kvalitet sna.

Jača imuni sistem

Broj crvenih krvnih zrnaca se povećava od 5 do 20% nakon urona u more. Broj belih krvnih zrnaca se još više povećava. Morska voda je fantastičan, prirodni lek za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, anemijom, pa čak i visokim šećerom u krvi.

Smanjuje bol

Morska voda može pomoći u ublažavanju bolova u mišićima, artritisa i bolova nakon operacije zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Kupanje u moru je takođe odlično za cirkulaciju krvi, posebno ako možete da se nosite sa hladnijim morem. Hladna voda takođe povećava oslobađanje dopamina i serotonina, prirodnih hormona sreće.

more
foto: Odilon Dimier / PhotoAlto / Profimedia

Smanjuje pojavu celulita

Plivanje u moru vrši pritisak na tkiva i limfne sudove, što podstiče protok limfe što može smanjiti celulit.

Morska voda podržava zdravlje štitne žlezde

Morska voda je bogata jodom koji je neophodan za zdravu štitnu žlezdu. Morski vazduh je takođe dobar izvor joda, a srodno istraživanje objavljeno u Irish Medical Journal magazinu pokazalo je da stalno izlaganje morskom vazduhu može dopuniti unos joda kod osobe.

TEMPERATURE MORA REFLEKTOVALE SU SE NA NAŠU KLIMU Ivan Ristić o ciklonima i vremenskim promenama:

07:22

TEMPERATURE MORA REFLEKTOVALE SU SE NA NAŠU KLIMU Ivan Ristić o ciklonima i vremenskim promenama:

(Espreso/ Ženski magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.