KADA ČUJETE ZAŠTO JE OPASNO DA ODSEČETE GLAVU ZMIJI, NIKAD NEĆETE POMISLITI NA TO: Više je nego JEZIVO
Zmija, Foto: Printscreen/Facebook/Podgoricki vremeplov

paŽnja

KADA ČUJETE ZAŠTO JE OPASNO DA ODSEČETE GLAVU ZMIJI, NIKAD NEĆETE POMISLITI NA TO: Više je nego JEZIVO

Po odsecanju glave zmije, ukoliko osoba nije pažljiva, moguće je da zadobije ujed gori nego kada je zmija živa.

Objavljeno:

Mnogima nije prijatno kada vide zmije u kući, dvorištu ili na radnom mestu. Iako znamo da ne treba da paničimo kada vidimo zmiju, retko ko zna šta treba da uradi da zaštiti sebe i svoju porodicu.

Zmije su izuzetno korisne životinje jer kontrolišu i smanjuju populaciju glodara. Odrasli smuk može da pojede čitavo leglo pacova. Zbog toga su zmije saveznici poljoprivrednicima. Sve vrste zmija u Srbiji su zaštićene zakonom i ne smeju se ubijati. A i da nisu tolike kazne, naša prva misao treba da bude bezbedno udaljavanje, a ne namera da naudimo životinji.

I zmije su uplašene pri susretu sa čovekom i žele da što pre odemo. Ako se pridržavamo pravila pri susretu sa zmijom, pomoći ćemo i njoj i sebi, a obe strane će proći bez povreda i posledica, prenosi Orca.rs.

Možda je ovo pravo vreme da saznate najinteresantnije činjenice o njima. Možemo krenuti sa tim da su one nekome kućni ljubimci i da ih rado drže u svojim domovima, što kod drugih ljudi izaziva veliku količinu čuđenja.

Danas ima oko 2.400 vrsta zmija, od čega je 400 otrovno.

Zmija
foto: RINA

U Srbiji živi 10 vrsta zmija. Dve otrovnice su značajne za čoveka – poskok i šarka. Šargan je takođe otrovnica, ali je otrov ove zmije slab i nije značajan za čoveka. Sve ostale zmije su neotrovne i potpuno bezopasne po čoveka.

Najbrža kopnena zmija je crna mamba.

Svake godine, u jednom malom mestu pod nazivom Batis Shirala, u Indiji, održava se festival posvećen kobrama.

Najotrovnije zmije na svetu su iz porodice Taipana, iz Australije.

Najduže očnjake ima Gabonska Vipera.

Po odsecanju glave zmije, ukoliko osoba nije pažljiva, moguće je da zadobije ujed gori nego kada je zmija živa.

„Ljudima je ovo veoma čudno, jer je nama, kao i drugim sisarima, potrebna konstantna dostava krvi i kiseonika u mozak, gde čak i sekund zastoja dovodi do ‘gašenja svetla’“, rekao je herpetolog Volfgang Vuster sa Bangor Univerziteta. „Zmije i drugi gmizavci imaju mnogo sporiji metabolizam i njihova tkiva, uključujući mozak, mogu biti živa i funkcionalna daleko duže nakon što se dotok krvi prekine.“

Poznat je slučaj šefa kuhinje u Kini kojeg je ujela indokineska kobra (Naja siamensis) dvadeset minuta nakon što joj je odsekao glavu pripremajući Guangdung supu.

Kada se zmija izlegne sa dve glave, to se zove aksijalna bifurkacija.

01:11

Gospodar zmija s juga: Nema mesta panici

(Espreso/Orca.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.