STRUČNJAK UPOZORIO DA OVAJ POREMEĆAJ MNOGI IMAJU, A NEMAJU POJMA: Ako vam se ovo dešava TOKOM NOĆI u opasnosti ste
Spavanje, Foto: Profimedia

PAŽNJA

STRUČNJAK UPOZORIO DA OVAJ POREMEĆAJ MNOGI IMAJU, A NEMAJU POJMA: Ako vam se ovo dešava TOKOM NOĆI u opasnosti ste

Možda ga imate, ali ne znate da se ovako zove

Objavljeno:

Stručnjak za spavanje dao je nekoliko saveta kako se nositi s problemom za koji možda nikad niste čuli, ali možda ga mnogi imate. Zove se ortosomnija. Ukratko, ortosomnija se javlja kada ne možete da spavate ili ste pod stresom zbog toga koliko spavate, koliko je dobar kvalitet tog sna ili koliko vas često uznemiravaju ili budete noću.

Fizioterapeut i stručnjak za spavanje Sami Margo priznaje da ortosomnija može biti problematična. “Opsesija pokušajem savršenog noćnog sna zapravo nas može držati budnima noću. Kako bismo poboljšali kvalitet i količinu sna, ne bi trebalo da budemo opsednuti praćenjem spavanja, već bi trebalo da vodimo računa o tome kako to može pomoći u povećanju naše svesti o problemima sa spavanjem“, objašnjava.

Nesanica, Spavanje, Krevet
foto: Profimedia

Dakle, simptomi ortosomnije uključuju umor kao i razdražljivost, stres, teskobu i probleme s koncentracijom i pamćenjem. Kako bi se izborila s ovim problemom, Sami ima nekoliko korisnih saveta i jednu posebno bizarnu ideju koja bi vam mogla pomoći da zaspite bez problema. Pomerite se od mobilnog telefona

Za početak, treba se odreći teskobe i stresa zbog aplikacija i pametnih satova koje prate spavanje, a koje mnogi gledaju kao glavnu referencu. Margo želi da naglasi da oni nisu 100 posto tačni i da nisu najvažniji kada je u pitanju kvalitet sna. Ako možete izbeći fiksiranje na statistiku, imaćete bolji san. Štaviše, ona podseća sve koji koriste ove uređaje da oni uopšte nisu klasifikovani kao medicinski uređaji.“Praćenje spavanja treba smatrati uređajima za životni stil ili zabavu, budući da ih ne regulišu nikakve organizacije“, rekla je.

„Ovlašćeni institut za ergonomiju i ljudske faktore (TCIEA) nije uspeo da razjasni zahteve potrebne da bi se uređaj za spavanje smatrao tačnim i ne postoji skup kriterijuma koje svi uređaji za spavanje moraju da ispune da bi se smatrali preciznima“, naglasila je.

Dakle, ako noću želite da malo lakše zaspite, evo nekoliko saveta. Prvo, skolite lice lice sa pametnih telefona pre spavanja. Poznato je da smanjenje vremena koje provodite ispred ekrana pre spavanja pomaže pri spavanju, ili pak spavanje u potpunosti odvojeno od mobilnog. Isto tako Margo sugeriše da bi stajanje na glavi i neko vreme provedeno naglavačke moglo biti korisno pre spavanja.

Spavanje
foto: Profimedia

Šta uraditi pre spavanja?

„Pokušajte da radite stoj na glavi pre spavanja umesto listanja telefona, jer suprotno ustaljenom mišljenju, to može pomoći u cirkulaciji osvežene krvi u vašem mozgu i detoksikaciji nadbubrežnih žlezda. Položaj je napredna inverzija joge i mnogi ga praktikuju od 15. veka, omogućujući vam da se osećate pozitivnije i slobodnije pre spavanja. Ovaj položaj može biti od velike pomoći ako patite od teskobe, stresa i straha“, rekla je i dodala:

„Kombinacija stoja na glavi s dugim, sporim disanjem stvara vrhunsko oslobađanje od stresa. Ne žurite kada prvi put isprobavate ovaj pokret, vežbanje uza zid omogućiće vam da se poduprete nežno i postupno dok vam ne bude dovoljno udobno da izvodite pokret samostojeći“, zaključila je Margo, prenosi LadBible.

Na kraju, i možda najvažnije, slušajte što vam telo govori i zapamtite da ste obično u najboljem položaju da znate šta je dobro, a šta nije. Margo je zaključila: “Vi znate šta vam najbolje odgovara, zabeležite kako se osećate kad se probudite. Ako se probudite puni energije i spremni za nadolazeći dan, vrlo je verovatno da spavate dovoljno kvalitetno i kvantitetno i nije vam nužno potreban uređaj za praćenje da vam to kaže.“

AKO VAS UJEDE KRPLELJ, BOLJE GA NE VADITE SAMI!

03:16

AKO VAS UJEDE KRPLELJ, BOLJE GA NE VADITE SAMI! Doktor otrkio koje su opasnosti ako ne zatražimo stručnu pomoć NAKON UBODA

(Espreso/Klik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.