VEROVANJE KAŽE KO POLOMI GRANU OVOM DRVETU, UMIRE ZA MANJE OD GODINU DANA: Njega Srbi ne žele BLIZU SVOJE KUĆE
Drvo, Foto: Printscreen/youtube/BorisTeodosijević

paŽnja

VEROVANJE KAŽE KO POLOMI GRANU OVOM DRVETU, UMIRE ZA MANJE OD GODINU DANA: Njega Srbi ne žele BLIZU SVOJE KUĆE

Opevan u pesmi Đorđa Balaševića, bagrem se u Srbiji po tradiciji vezuje i za dobro i za zlo.

Objavljeno:

U nekim tradicijama, on je sveto drvo, a ponegde ga smatraju i nesrećom... U Srbiji bagrem nipošto ne sade pored kuće, evo zašto...

Opevan u pesmi Đorđa Balaševića, bagrem se u Srbiji po tradiciji vezuje i za dobro i za zlo.

Dok se med od bagrema kuje u zvezde zbog odličnog ukusa i lekovitih svojstava, a miris bagrema budi sećanje na detinjstvo, o samom drvetu postoje brojna verovanja.

Ovo je tvrdo, dugovečno drvo, a bagremovi stubovi naročito su cenjeni u narodu zbog otpornosti na vlagu. Međutim, smatra se nesrećom ako se zasadi pored kuće, za šta rasadničari imaju sasvim logično objašnjenje. Žile bagrema se probijaju horizontalno kroz zemlju, a na njima svuda niču novi izdanci. Zasadite samo jedan uz temelj kuće i uskoro ćete morati da se borite sa čitavom šumom.

Drvo
foto: Printscreen/TikTok/1293731

Zato se bagrem smatra invazivnom vrstom, čak i u zemljama gde je domaće drvo - na primer, u Americi. Međutim, pošto dobro podnosi sušna i siromašna zemljišta, mnogi smatraju da je on pravo drvo budućnosti.

Mada ga u Srbiji zovu "nerodom", bagrem - zapravo - ima rod i to mahunarku, jer je srodnik grašku. Ponegde se cvet koristi za pripremu "meda", slatke i mirišljave marmelade od belih latica.

U mnogim tradicijama se bagrem smatra svetom biljkom. Tako ga Jevreji poštuju jer je, po predanju, od njega napravljen oltar na Nojevoj barci. Nomadska plemena koja su putovala sušnim predelima Afrike su ga toliko cenila da su verovala kako će umreti svako ko mu polomi granu i to za manje do godinu dana.

Bagrem u nekim mediteranskim zemljama simbolizuje život, a negde i veliku ljubav - baš kao u pesmi Đorđa Balaševića.

01:10

DRVO STARO 150 GODINA NASTRADALO TOKOM OLUJE U NOVOM SADU Kurir istražuje na terenu: Doneta odluka, PODELIĆE SE 250 MILIONA!

(Espreso/Lepa i srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.