DOKTORKA OTKRILA KOJA HRANA IZ KONZERVE JE NAJZDRAVIJA: Puna PROTEINA i MASNIH KISELINA koje su važne za organizam
Sardine, Foto: Profimedia

sjajno

DOKTORKA OTKRILA KOJA HRANA IZ KONZERVE JE NAJZDRAVIJA: Puna PROTEINA i MASNIH KISELINA koje su važne za organizam

Prema rečima stručnjaka, ovo je najzdravija konzervirana hrana

Objavljeno:

Sardine u konzervi obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribljih konzervi i odličan su izbor kada sveža riba nije dostupna, kaže nutricionista.

Konzerviranjem se hrana održava sveža i jestiva, posebno hrana koja je sklona razvoju različitih patogena, dok u procesu konzerviranja hrana prolazi kroz proces sterilizacije.

konzerva
foto: Carlos Santos / Panthermedia / Profimedia

„Nažalost, rezultat je značajan gubitak hranljivih materija, ali kada se voće ili povrće jednom konzervira, može da ostane tako godinama, bezbedno od opasnih mikroorganizama“, objašnjava nutricionistkinja dr Džes Kording i otkriva koja je, prema rečima stručnjaka, najzdravija konzervirana hrana.

„To su svakako sardine ili sardine u konzervi, ali i druge riblje konzerve koje su pristupačan izvor proteina, ali i održive i ne zahtevaju dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervirane ribe vašoj ishrani ima brojne zdravstvene prednosti. Sardine u konzervi imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morskih plodova, posebno ako sveže nisu dostupne“, rekla je doktorka Kording.

Uz njih unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i antiinflamatornih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje obezbeđuje mononezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Sardine
foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

Kako jesti sardine?

Zdravstvene smernice preporučuju dve do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive nedeljno, a doktorka Kording preporučuje mešanje sa testeninom, sirom ili krekerima za užinu.

„Lično, volim da ih zgnječim viljuškom i samo ih bacim u salatu“, rekla je za Mind Body Green, a postoji bezbroj drugih načina da uključite konzervirane sardine u svoju ishranu.

AKO VAS UJEDE KRPLELJ, BOLJE GA NE VADITE SAMI! Doktor otrkio koje su opasnosti ako ne zatražimo stručnu pomoć NAKON UBODA

03:16

AKO VAS UJEDE KRPLELJ, BOLJE GA NE VADITE SAMI! Doktor otrkio koje su opasnosti ako ne zatražimo stručnu pomoć NAKON UBODA

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.