OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA OMILJENI JUGOSLOVENSKI KOLAČ: Na ovoj poslastici su ODRASTALE MNOGE GENERACIJE
Šampita, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

topi se u ustima

OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA OMILJENI JUGOSLOVENSKI KOLAČ: Na ovoj poslastici su ODRASTALE MNOGE GENERACIJE

Šampita je starinksi kolač koji se pravi od jeftinih sastojaka

Objavljeno:

Šampita je starinski kolač koji je krasio svaku poznatu poslastičarnicu, a vrlo je jednostavan da se pripremi kod kuće. Osnova je mekani biskvit, a fil je šne od belanaca umućen sa šećerom.

Ako želite da poboljšate ukus čuvenih šampita, onda ih prelijte čokoladnom glazurom ili pospite kakaom, a možete i da ukrasite voćem.

Šampita
foto: Printscreen/youtube/Silvana'sKitchen

Sastojci:

Za koru:

100 g brašna

1/2 kesice praška za pecivo

7 žumanaca

100 g šećera

70 ml mleka

70 ml ulja

Za šne:

7 belanaca

400-500 g šećera

50 ml vode

Šampita
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

Priprema:

Penasto umutite žumanca i šećer, pa sipajte mleko, promešajte, a onda sipajte ulje i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sve dobro sjedinite. Smesu sipajte u nauljeni i pobrašnjeni kalup i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta.

Belanca umutite u čvrst šne, a šećer otopite sa vodom. Zatim dobijeni sirup dodajte u šne i mutite još 15 minuta. Sipajte preko kore i pecite u rerni još 5 minuta, dok se ne formira korica. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider.

Majke i snajke:

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.