OVAKO MAKEDONKE PRAVE PINĐUR: Kažu da je bolji od AJVARA, jedan sastojak PRAVI RAZLIKU (RECEPT)
Pinđur, Foto: Printscreen/Youtube/ kuhaj i peci

RECEPT ZA PINĐUR

OVAKO MAKEDONKE PRAVE PINĐUR: Kažu da je bolji od AJVARA, jedan sastojak PRAVI RAZLIKU (RECEPT)

Makedonski pinđur je savršen kao prilog uz razna jela

Objavljeno:

Uz ajvar, pinđur predstavlja najpopularniju zimnicu većine Srba. Sprema se veoma slično, glavna razlika je što mu je glavni sastojak plavi patlidžan, a ne paprika.

U zavisnosti od kraja, pinđur može da ima neke sitnije varijacije, a mi vam dajemo recept za makedonski, po mnogima najukusniji.

Makedonski pinđur je savršen kao prilog uz razna jela ili jednostavno kao namaz za hleb i pogaču. Uživajte u ovom tradicionalnom receptu!

Sastojci:

2 kg crvenih paprika

1 kg paradajza

500 g patlidžana

500 g tikvica

150 g ljutih papričica

2 glavice crnog luka

4 čena belog luka

1/2 šolje ulja

1 kašičica soli (ili po ukusu)

1/2 kašičice bibera

1/2 kašičice aleve paprike

1/2 kašičice šećera

sirće (po ukusu)

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Priprema:

Operite paprike, patlidžane, tikvice i paradajz. Isecite paprike na polovine, kljute papričice najsitnije isecite, a patlidžane i tikvice na kolutove. Ogulite paradajz (možete ga kratko preliti vrelom vodom da lakše skinete kožicu) i iseckajte ga na kockice. U većem loncu, zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk, sitno seckane, i dinstajte ih dok ne postanu staklasti.

Dodajte iseckane paprike, patlidžane, tikvice i paradajz u lonac. Posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku. Dobro promešajte sve sastojke. Smanjite temperaturu i poklopite lonac. Ostavite povrće da se krčka i da pusti svoje sokove oko 2-3 sata, povremeno mešajući.

Nakon što se povrće skuvalo i omekšalo, dodajte šećer i, po ukusu, malo sirćeta. Nastavite kuvanje još neko vreme kako bi se svi ukusi sjedinili i smesa zgusnula. Ovo može potrajati još 1-2 sata, pa budite strpljivi. Kada je pinđur skuvan, proverite i prilagodite začine i sirće prema ukusu. Vrući pinđur sipajte u sterilisane tegle, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Čvrsto zatvorite, pa prevrnite naopačke i ostavite ih tako nekoliko minuta kako bi se stvorilo vakuumsko zatvaranje. Nakon što se tegle ohlade, čuvajte pinđur na tamnom i hladnom mestu.

Bonus video:

03:15

JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.