PROFESOR ANATOMIJE OTKRIO ŠTA SE ZAPRAVO DESI KAD UVUČETE STOMAK: Posle ovih REČI, nećete ni pomisliti na to
Stomak, Foto: Profimedia

ŠOKANTNO

PROFESOR ANATOMIJE OTKRIO ŠTA SE ZAPRAVO DESI KAD UVUČETE STOMAK: Posle ovih REČI, nećete ni pomisliti na to

Određena zdravstvena stanja, pa čak i nepotrebno zatezanje mišića tokom svakodnevnog života, mogu da dovedu do neuravnoteženosti trbušnih mišića.

Objavljeno: 11:07h

"Najzaposleniji" mišići u našem telu su trbušni. Uključeni su u skoro svaki naš pokret. Održavaju telo stabilnim i uravnoteženim, štite našu kičmu i obezbeđuju da naši unutrašnji organi ostanu tamo gde bi trebalo da budu. Određena zdravstvena stanja, pa čak i nepotrebno zatezanje mišića tokom svakodnevnog života, mogu da dovedu do neuravnoteženosti trbušnih mišića.

Vremenom, ovo može dovesti do stanja zvanog sindrom peščanog sata - štetne promene u strukturi trbušnog zida, što može prouzrokovati stvaranje vidljivog nabora na sredini abdomena. I ne samo to, već ova promena može da ima i štetni efekat na unutrašnje organe i druge delove tela ako se ne leči, napominje dr Adam Tejlor, profesor anatomije na Univerzitetu u Lankasteru.

Kada uvlačimo stomak, to uzrokuje da se naši ravni trbušni mišići (musculus rectus abdominis), takozvane "pločice" skupljaju. S obzirom na to da uglavnom skladištimo više masnog tkiva u donjem delu stomaka, mišići na vrhu stomaka imaju tendenciju da budu aktivniji. Ovo stvara nabor ili tokom dužeg perioda, brazdu na stomaku, pri čemu se pupak povlači nagore.

Bez obzira na to da li namerno ili nesvesno uvlačimo stomak, mesta koja trpe veći pritisak su i donji deo leđa i vrat. To je zato što moraju da kompenzuju promene u stabilnosti jezgra. Kompresija stomaka takođe smanjuje količinu prostora dostupnog za unutrašnje trbušne organe. Ako stomak zamislite kao tubu paste za zube, kaže profesor Tejlor, kada stisnete na sredini tube, stvarate pritisak na vrhu i na dnu. Pritisak na vrhu utiče na disanje, tako što čini da dijafragma (glavni mišić uključen prilikom udisaja) ne može da se povuče što dalje.

Pritisak na dnu stvara veću silu na mišiće karličnog dna jer se trbušna šupljina smanjuje u zapremini kada uvlačimo stomak. Pored toga, pojačane su sile na zglobove kičme i karlice jer su trbušni mišići manje sposobni da apsorbuju udar kada su napeti. Iako postoji malo istraživanja koja su se bavila uticajem samog sindroma peščanog sata na kapacitet disanja, istraživanje na ispitanicima kojima je bio vezan stomak (ceo stomak ili samo deo kako bi se pomogao oporavak od povrede mišića ili posle operacije) pokazala su da dolazi do smanjenja od 34 odsto količine vazduha koji se izdahne i 27 do 40 odsto smanjenja ukupnog kapaciteta pluća.

Neizvesno je da li to dovodi i do dugoročnih promena u kapacitetu disanja. Ipak, kratkoročno, ovo može da oteža vežbanje, a možda ćete i ranije osetiti umor zbog smanjenog unosa kiseonika u krvotok, napominje profesor. Uvlačenje stomaka dovodi i do opterećenja karličnog dna, što će uticati na funkciju bešike, materice i rektuma, potencijalno izazivajući curenje urina ili fekalnih materija, kao i prolaps materice. Za ljude koji već imaju problema sa disfunkcijom karličnog dna (kao što je urinarna ili fekalna inkontinencija), uvlačenje stomaka može samo da pogorša ove probleme.

REŠENJE

Na sreću, sindrom peščanog sata je reverzibilan. Lečenje mišićne neravnoteže kroz vežbe koje jačaju sve mišiće jezgra će pomoći. Vežbe kao što su sklekovi ili most su neke od tih. Slično, aktivnosti kao što su joga ili pilates će takođe verovatno biti korisne u opuštanju mišića.

Sindrom peščanog sata je verovatno nešto što će se razviti tokom dužeg perioda - nedeljama stalnog uvlačenja stomaka. Tako da u nekim izuzetnim situacijama, ako malo i uvučemo stomak da bismo ostavili bolji utisak, neće izazvati tako dramatične probleme, piše RTS. Takođe postoji mnogo načina na koje to možemo da izbegnemo, napominje profesor Adam Tejlor.

Ako imate neobjašnjiv ili dugotrajan bol u stomaku, najbolje je potražiti savet lekara, ne samo da biste sprečili neravnotežu mišića, već i da biste lečili osnovni uzrok bola. Ako pak uvlačite stomak da biste poboljšali svoj izgled, vežbe koje jačaju mišiće i leđa biće korisne za održavanje dobrog držanja i izravnavanje stomaka.

00:50

OVO SU SIMPTOMI KOJI SIGNALIZIRAJU ALCHAJMER! Doktor Ilić za Kurir TV: Važno je kada se započinje lečenje, BOLEST SE MOŽE IZMENITI

(Espreso/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.