LAŽU VAS, MOŽETE OPRATI VEŠ ZA DUPLO MANJE PARA: Stručnjaci otkrili gde pravite GREŠKU i kako da uštedite NOVAC
Pranje veša, Foto: Profimedia

ekonomično

LAŽU VAS, MOŽETE OPRATI VEŠ ZA DUPLO MANJE PARA: Stručnjaci otkrili gde pravite GREŠKU i kako da uštedite NOVAC

Na vašem prašku je istaknuta doza praška koju bi trebalo da koristite na određenu količinu veša, i potpuna je laž

Objavljeno:

Svi znamo da nam ne treba da količina praška, jer često od njega ostaju mrlje i fleke, pogotovo kada je tamna odeća u pitanju. A zaista niko ne želi infekcije izazvane neispranim praškom sa odeće.

Počnimo od toga da li koristite tečni prašak ili onaj u prahu, kod tečnog niko nije siguran da li je stavio potrebnu količinu, iako postoje uputstva na pakovanju, mašina za veš toliko brzo proguta tečnost, da nemamo pojma šta smo uradili.

Koji od ova dva praška je bolji i koliko zapravo deterdženta treba da stavite u mašinu, otkrio je Ešli Ajrdejl, stručnjak za belu tehniku u australijskoj TV emisiji "Today".

Ono što je on podelio sa javnošću o optimalnoj količini će vas iznenaditi...

Veš mašina, Veš, Odeća, Pranje veša, Pranje odeće
foto: Profimedia

"Otkrili smo da se veš možete odlično da operete ako koristite samo deo preporučene doze deterdženta. Zavisno o toga o kojoj marki deterdženta je reč, dovoljna je često samo trećina, ili četvrtina preporučene količine, što znači da ćete poprilično uštedeti", istakao je stručnjak.

O istinitosti ove teorije svedoče i neka ranija istraživanja i stručnjaci koji su otkrili da mnogi praškovi za pranje veša daju isti efekt ukoliko se koristi samo pola preporučene doze.

Ispostavilo se i da praktično nema razlike između tečnog i deterženta u prašku. Efekat je isti. Ovo je posebno značajno jer mnogi veruju da je onaj tečni (budući da je obično skupji) zapravo i bolji. Istina je da je onaj u prahu efiksniji, kad je reč o pranju.

Mašina za veš, Veš mašina
foto: Profimedia

"Otkrili smo da deterdžent u prašku uvek nadmaši tečni. Tečni deterždent je zapravo onaj u prahu, pomešan sa vodom, pa tako zapravo u ceni plaćate i vodu", objasnio je Ajrdejl.

Tečni bolji za tamni veš

Stručnjaci su utvrdili da deterdžent u prahu bolje skida sveže fleke i da bolje deluje kod visokih temperatura i belog veša, dok na tamnijoj odeći može da ostavi beli trag ako se dobro ne ispere, tačnije rastopi pri pranju. Tečni deterdžent je, pak, bolji za tamniji veš jer ne ostavlja tragove.

POREDALA VOĆE U MAŠINU ZA PRANJE SUĐA! Htela da sebi skrati muke, sipala sirće i sad je pola sveta OSUĐUJE:

00:09

POREDALA VOĆE U MAŠINU ZA PRANJE SUĐA! Htela da sebi skrati muke, sipala sirće i sad je pola sveta OSUĐUJE! (VIDEO)

(Espreso/ MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.