SVEŠTENIK OTKRIO SRBIMA ŠTA SE NOSI U CRKVU AKO IDETE NEDELJOM: VERNICI ovo treba da čuju, NE DOLAZITE BEZ TOGA
Molitva, Foto: Printscreen/Youtube/Pravoslavlje

paŽnja

SVEŠTENIK OTKRIO SRBIMA ŠTA SE NOSI U CRKVU AKO IDETE NEDELJOM: VERNICI ovo treba da čuju, NE DOLAZITE BEZ TOGA

Nedelju posvetite porodici, odlasku na liturgiju, duhovnom životu, šetnji u prirodi, odmoru, porodičnim aktivnostima

Objavljeno: 07:38h

Svaki Srbin i pravoslavac mora da zna da se nedeljom ne radi, baš kao da je i crveno slovo. Gospod je u Bibliji zapovedio "šest dana radi, a sedmi dan se odmaraj i nedelju posveti Gospodu“. U znak poštovanja prema svim darovima koje dobijamo od Gospoda, u znak poštovanja prema milosti i ljubavi prema Tvorcu, nedeljom se ne radi.

Nedelju posvetite porodici, odlasku na liturgiju, duhovnom životu, šetnji u prirodi, odmoru, porodičnim aktivnostima.

Ukoliko odlazite na liturgiju, poslušajte reči oca Predraga Popovića koji je objasnio kako morate doći u crkvu nedeljom. Ovde mnogi greše.

Predrag Popović
foto: Printscreen/Instagram/otac_predrag_popovic

- Kada pogledam narod iz oltara, tačno znam ko razume liturgiju. Onoga dana kada budem pogledao iz oltara i video što više ljudi u belom ili nekoga ko nosi nešto belo izlazim iz oltara da poručim vernicima da znaju zašto su tu, da su shvatili suštinu. Nedelja je drugi Vaskrs, zato se nedeljom pozdravljamo sa Hristos Vaskrs. Onda krećemo ponedeljak, koji je posvećan anđelima, utorak Jovanu Krstitelju, sreda dan kada su izdali Hristosa, petak dan kada je razapet, to su dani tuge. Četvrtak je dan svetog Nikole, subota je dan tuge posvećen upokojenima, nedelja je vaskrsenje. Mi dolazimo u crkvu u crnim matnijama, koje obeležavaju žal za ovim svetom, za tim što smo otpali od Boga, što smo prihvatili greh, što smo grešni, što su drugi grešni, e zato nosimo crninu, pokrivajući naša tela i time iskazujući da se borimo protiv strasti. Preko tih naših crnih odora oblačimo bele, nedeljom idu bele odežde, zelene kada su Duhovi, crvene kada je svetiteljski praznik, ali nedelja je spasenje i nosi se belo. Žene treba da nose haljine, da pokriju svoju stras i obline, da pokažu smernost - savet je oca Predraga Popovića.

02:27

OVO CRKVA NIKADA NIJE OPROSTILA MILOŠEVIĆU! Čolović otkrio: Čuveni Slobin govor na Gazimestanu imao je VELIKU GREŠKU

(Espreso/srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.