OVO JE OPASNA GREŠKA KOJU RADIMO KAD MERIMO KRVNI PRITISAK, A PRAVE JE I LEKARI: Evo šta nikako NE SMETE
Merenje pritiska, Foto: Profimedia

PAŽNJA

OVO JE OPASNA GREŠKA KOJU RADIMO KAD MERIMO KRVNI PRITISAK, A PRAVE JE I LEKARI: Evo šta nikako NE SMETE

Nova studija, objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine, otkrila je da standardne manžetne za krvni pritisak mogu dati netačna očitavanja za pacijente kojima je bila potrebna drugačija veličina, posebno za one kojima su bile potrebne veće manžetne. Tačni rezultati su kritični u dijagnostici stanja kao što je visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, koji je vodeći uzrok srčanih bolesti širom sveta

Objavljeno: 12:07h

Jedan od osnovnih preduslova za dobijanje tačnih rezultata pri merenju krvnog pritiska je pravilan izbor veličine manžetne, kao i njeno pravilno postavljanje. Mora da odgovara obimu vaše nadlaktice. Zbog toga bi univerzalna manžetna za krvni pritisak koju koristi većina lekarskih ordinacija mogla biti opasna po vaše zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

Nova studija, objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine, otkrila je da standardne manžetne za krvni pritisak mogu dati netačna očitavanja za pacijente kojima je bila potrebna drugačija veličina, posebno za one kojima su bile potrebne veće manžetne. Tačni rezultati su kritični u dijagnostici stanja kao što je visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, koji je vodeći uzrok srčanih bolesti širom sveta.

Stručnjaci upozoravaju da se najčešće koriste manžetne srednje veličine. To je veličina kojom se krvni pritisak najčešće meri kod kuće. Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Džons Hopkins analizirali su očitavanja krvnog pritiska kod 195 odraslih osoba sa širokim opsegom obima srednjeg dela ruku.

Krvni pritisak
foto: Profimedia

Nakon dva minuta hoda,krvni pritisak učesnika je meren korišćenjem tri različite veličine manžetne: standardne veličine, odgovarajuće i premale ili prevelike. Otkrili su da su oni kojima je potrebna mala manžetna - prijavili konstantno nizak krvni pritisak. S druge strane, oni kojima je bila potrebna velika manžetna - prijavili su rezultate visokog krvnog pritiska. Objašnjenje je da ako preterano zategnete manžetnu, onda će vam krvni pritisak biti viši nego što zapravo jeste.

"Bili smo šokirani kada smo videli kolika je razlika", rekla je vodeći autor studije dr Tami Brejdi. Na kraju, stručnjaci su zaključili da tradicionalni pristup vrlo često daje pogrešna očitavanja krvnog pritiska, što onda obmanjuje lekare, što dovodi do pogrešnih dijagnoza i zdravstvenih saveta.

Lekari savetuju da se manžetna postavi tako da joj ivica bude dva do tri centimetra iznad lakatnog zgloba. U ovom slučaju, „crevo” bi trebalo da bude na unutrašnjoj strani ruke, a da li ste previše zategnuti saznaćete tako što ćete staviti prst između manžetne i ruke. Trebalo bi da budete u mogućnosti da ga „uključite“ sa lakoćom.

00:30

KARDIOLOG IZNEO ZAPANJUJUĆE PODATKE: Sve više TRIDESETOGODIŠNJAKA dobija INFARK, prosto zapanjujuće, ali je među nama!

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.