OVO JE RAZLOG ZAŠTO MAČKE VOLE DA LIŽU LJUDE: Ne rade to BEZ RAZLOGA, važno je da znate OVO
Mačka, Foto: Zotrana Jevtic

ZAPAMTITE

OVO JE RAZLOG ZAŠTO MAČKE VOLE DA LIŽU LJUDE: Ne rade to BEZ RAZLOGA, važno je da znate OVO

Mačke često ližu svoje vlasnike kao znak ljubavi i pažnje. Ovaj oblik dodirivanja i groominga, sličan je onome koji primenjuju prema drugim mačkama, a može biti znak bliskosti i pripadanja. Mačke se takođe mogu osećati sigurno i srećno u društvu svojih vlasnika i na ovaj način iskazuju svoju naklonost

Objavljeno: 08:37h

Bilo da ste vlasnik mačke ili ne, verovatno ste prisustvovali situaciji kada ona liže neku osobu. A da li ste se zapitali zašto one to rade?

Postoji nekoliko razloga za ovu ponašanje:

Naklonost

Mačke često ližu svoje vlasnike kao znak ljubavi i pažnje. Ovaj oblik dodirivanja i groominga, sličan je onome koji primenjuju prema drugim mačkama, a može biti znak bliskosti i pripadanja. Mačke se takođe mogu osećati sigurno i srećno u društvu svojih vlasnika i na ovaj način iskazuju svoju naklonost.

– Ako vas vaša mačka počne lizati dok ste zagrljeni, moguće je da pokušava pokazati naklonost i sprijateljiti se s vama – rekao je stručnjak za zaštitu mačaka Danijel Kamings za Newsweek.

Održavanje socijalnih veza

Mačke
foto: Printscreen/Sputnik

Lizanje je deo socijalnog ponašanja kod mačaka. Kada mačka liže svog vlasnika, to može pomoći u jačanju veze između njih. Mačke koriste ovu vrstu ponašanja kako bi održavale društvene odnose i izražavale prijateljstvo.

Grooming

Mačke su poznate po tome što su vrlo čiste životinje koje redovno čiste svoje krzno kako bi održavale higijenu. Kada ližu svoje vlasnike, mogu pokušavati očistiti prljavštinu, mirise ili ostatke hrane s njihovih ruku ili lica, što se može tumačiti kao briga za njih.

Signaliziranje gladovanja

Ponekad, mačke mogu lizati svoje vlasnike kako bi im dale do znanja da su gladne ili da žele pažnju i hranu. Ova ponašanja mogu biti način komunikacije između mačke i vlasnika.

Svaka mačka ima svoj jedinstveni karakter i razlozi za lizanje mogu varirati. Takođe, neke mačke mogu pokazivati ovakvo ponašanje češće nego druge. Ako se mačka čini srećnom, opuštenom i zdravom, lizanje je obično normalno ponašanje. Međutim, ako primetite neko neuobičajeno ponašanje kod mačke ili sumnjate na zdravstveni problem, uvek je najbolje posavetovati se s veterinarom.

03:21

Mural vernom prijatelju i drugu iz kraja - psu Bagiju

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.