PSIHOLOZI OTKRIVAJU ŠTA TOKSIČNA MAJKA NIKAKO NE BI REKLA SVOM DETETU: Jednu stvar Srbi STALNO RADE DECI
Roditeljstvo, Foto: Profimedia

Obratite pažnju

PSIHOLOZI OTKRIVAJU ŠTA TOKSIČNA MAJKA NIKAKO NE BI REKLA SVOM DETETU: Jednu stvar Srbi STALNO RADE DECI

Psiholozi upozoravaju da deci nije nimalo jednostavno prepoznati da je njihova mama toksična, ali neki znakovi na to ipak mogu ukazivati

Objavljeno: 16:56h

Roditeljstvo je izazov, a nijedan roditelj nije savršen. Nije neuobičajeno da svi roditelji s vremena na vreme prikažu neke od karakteristika koje su karakteristične za toksične roditelje, ali ako se taj obrazac ponašanja stalno ponavlja, to ostavlja brojne negativne posledice na dete, kako u njegovoj ranoj tako i u njegovoj odrasloj dobi.

Ako je vaš odnos sa majkom napet ili čak štetan, niste sami. Psiholozi upozoravaju da deci nije nimalo jednostavno prepoznati da je njihova mama toksična, ali neki znakovi na to ipak mogu ukazivati. Jednu stvar, navodno, nijedna toksična majka nikada ne radi.

Radi se o izvinjavanju. Kako objašnjavaju psiholozi, toksične majke nikada ne misle da su one problem niti su spremne da preuzmu odgovornost za sopstvene greške. Zato se u velikoj većini slučajeva one nikada neće izviniti kada pogreše, nego će krivicu uvek prebacivati na nekoga drugoga, najčešće na svoje dete, prenosi Index.

“Kada pogreši, toksična majka će radije okriviti sve druge za to umesto da se izvini ili prizna grešku koju je napravila. Ona nikada ne preuzima odgovornost za sopstvene postupke, nego uvek traži krivca u drugim ljudima“, objašnjavaju psiholozi i spominju još neke znakove majke sklone toksičnim obrascima ponašanja.

To su:

  • emocionalne ucene i manipulacije
  • neprestana potreba za kontrolom
  • sklonost vikanju ili fizičkom kažnjavanju
  • uspoređivanje deteta s drugom decom, najčešće braćom ili vršnjacima
  • pasivna agresija
02:44

DECA UGROŽENA ZBOG PROMENE VREMENA! Pedijatar otkrio: Zbog superćelijskih oluja SVIRAJU PLUĆA I POČINJU DA KAŠLJU

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.