LEKARI UPOZORAVAJU NA SMRTONOSAN TIKTOK TREND KOJI SE SVE BRŽE ŠIRI: PRESTANITE da negujete kožu NA OVAJ NAČIN
Lice, Foto: Profimedia

ŠOKANTNO

LEKARI UPOZORAVAJU NA SMRTONOSAN TIKTOK TREND KOJI SE SVE BRŽE ŠIRI: PRESTANITE da negujete kožu NA OVAJ NAČIN

Stručnjaci se plaše da bi novi trend mogao biti smrtonosan.

Objavljeno:

Lekari upozoravaju na novi trend u nezi kože koji podrazumeva korišćenje cijanida.

Stručnjaci se plaše da bi novi trend mogao biti smrtonosan.

U jednom videu na TikToku mlada žena tvrdi da je potajno hranila svog dečka semenkama koje sadrže otrovnu hemikaliju i da je to očistilo njegove akne, piše Daily Mail.

U drugom videu, druga žena tvrdi da je njen čist ten možda rezultat toga što je kao dete pojela najmanje pet koštica kajsije.

Amigdalin, koji se prirodno nalazi u košticama kajsije, semenkama trešnje i sirovim orašastim plodovima, pretvara se u cijanid nakon konzumiranja.

Bubuljice, Akne
foto: Profimedia

U koncetrisanim količinama napada srce, respiratorni sistem i centralni nervni sistem i može da ubije čoveka za nekoliko minuta.

Dr. Nil Patel, iz LloidsPharmaci Online Doctor, rekao je:

- Uopšteno, hrana koja sadrži cijanid ima tendenciju da ga sadrži u vrlo niskim dozama, zbog čega ne treba brinuti. Čak i sa zgnječenim ili sažvakanim semenkama, trebalo bi da pojedete barem 150 semenki odjednom da biste bili u bilo kakvoj opasnosti. Međutim, treba biti oprezan s košticama kajsije.

Evropska agencija za sigurnost hrane navodi da koštice kajsije predstavljaju rizik od trovanja cijanidom. Konzumiranje više od tri semenke odjednom može premašiti preporučen siguran nivo.

Patel je dodao:

- Ovaj bi trend mogao biti vrlo opasan. Dugotrajni simptomi trovanja cijanidom uključuju komu, visok ili nizak krvni pritisak, gubitak svesti, oštećenje pluća, pa čak i smrt.

Jedan TikTok video, koji ima više od 473.000 pregleda prikazuje ženu koja objašnjava da je svoju čistu kožu dobila zato što je kao dete jela koštice kajsije.

@gracattackk how do ppl film while doing their makeup i kept getting distracted;-; #howtogetclearskin #clearskin #skincare #apricotseed ♬ original sound - grace

Međutim, ona dalje upozorava druge da sami ne isprobavaju ovaj neobičan tretman za kožu.

Ova korisnica TikToka je objavila video u kom je rekla:

- Jedan od razloga zašto je moja koža sada tako dobra leži u tome što sam stalno jela otrov kad sam bila dete.

Ona je jela minimalno pet koštica kajsija dnevno dok je kao dete živela u Kini i tek kada se vratila u SAD saznala je da su koštice kajsije otrovne.

02:03

LEKARI DAVALI RECEPTE ZA LEK PROTIV DIJABETESA LJUDIMA KOJI HOĆE DA SMRŠAJU! Pešić (RFZO): Pokrenućemo postupak za naknadu štete

(Espreso/Najžena.alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.