ENDOKRINOLOG OTKRIO ŠOKANTNU STVAR O SUPERNAMIRNICI: PAZITE na količinu, ako preterate MOŽE VAM SE DESITI OVO
Brazilski orah, Foto: Profimedia

Obratite pažnju

ENDOKRINOLOG OTKRIO ŠOKANTNU STVAR O SUPERNAMIRNICI: PAZITE na količinu, ako preterate MOŽE VAM SE DESITI OVO

Bogati su hranljivim materijama i selenom, što je posledica rasta na tlu Amazona.

Objavljeno:

Sadrži oko jedan gram vlakana i oko grama selena, vitamin E, magnezijum, fosfor, antioksidanse koji mogu da smanje upalu

Novi trend zdrave ishrane koja se bazira na hrani biljnog porekla, egzotičnom voću i orašastim plodovima je sve popularniji. Tako se i egzotični orašasti plod brazilskog oraha našao na visokopozicioniranoj lestvici benefita za zdravlje. Poreklom iz amazonske prašume, rastu na stablu, brazilski orasi imaju oblik sličan zrnu pasulja sa tvrdom spoljašnjom ljuskom i kremastim, puterastim unutrašnjim semenom ili orašastim plodom. Bogati su hranljivim materijama i selenom, što je posledica rasta na tlu Amazona.

"Sadržaj selena u tlu u slivu reke Amazon je veoma visok, pa brazilski orasi sa ovog područja imaju oko 400 puta više selena od bilo kog drugog oraha", objasnio je Dinesk Edem, specijalista endokrinologije poremećaje štitne žlezde i dijabetesa, direktor Klinike za mršavljenje na Univerzitetu u Arkanzasu za medicinske nauke.

Brazilski orah
foto: Profimedia

"Brazilski orasi su odličan izvor drugih minerala, kao i proteina i vlakana, ali i masti. Zdrave, nezasićene masti i vlakna u brazilskim orašastim plodovima su preporuka za poboljšanje zdravlja srca, a visok sadržaj masti ove orahe čini kaloričnim, pa treba voditi računa o količini koju uzimate tokom dana", rekla je Kristin Dili, dijetetičarka u Veksner medicinskom centru Univerziteta Ohajo.

Porcija brazilskih oraha (oko dva cela zrna) sadrži oko jedan gram vlakana i oko grama selena, vitamin E, magnezijum, fosfor, antioksidanse koji mogu da smanje upalu. Gajenje i berba brazilskog oraha je naporan posao, koje uglavnom radi lokalno stanovništvo, piše RTS. Kada organizmu fali selen nastaju problemi sa štitnom žlezdom, naročito kod žena, nastaju kardiovaskularni problemi, kao i određene vrste karcinoma.

Ako je selen u višku imamo osećaj mučnine, probleme sa probavom, nervima, lomljenjem kose, lošim zadahom. Zbog toga je savet da osobe kojima nedostaje selen uzimaju dva brazilska oraha na dan. Stablo brazilskog oraha može da raste i da se razmnožava samo u prirodnim prašumama.

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/Najžena.alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.