BEBE SE NIPOŠTO NE SMEJU STAVLJATI U SEDEĆI POLOŽAJ PRE OVOG VREMENA: Posledice su OGROMNE, ne žurite
Beba, Foto: Printscreen/Instagram/MUP Srbije

pažnja

BEBE SE NIPOŠTO NE SMEJU STAVLJATI U SEDEĆI POLOŽAJ PRE OVOG VREMENA: Posledice su OGROMNE, ne žurite

Čak i u tom periodu bebe ne treba stavljati da sede samostalno bez potpore i duže od 2 minuta

Objavljeno: 10:57h

Vrlo je važni da bebu me stavljate prerano u sedeći položaj, gde žurite, pustite je da ide svojim tempom, da je spremna da sedi, znake će poazati sama, kada bude bila dovoljno stabilna, čak će i sama početi da se stavlja u određene položaje koji su joj prijatni.

Da kasnije ne biste imali problema, opustite se malo, i pustite dete da istražuje sopstveni svet, nema potrebe forisrati ga pre toga.

Beba, Kivi
foto: PrintScreen/ TikTok/ r.tarakhtii

Sa koliko meseci beba sedi?

Periodi i faze razvoja kod beba u prvoj godini života se smenjuju toliko brzo da se ponekada zapitamo šta se to događa i da li vreme stvarno leti. Tako se od jednom od male dremljive loptice koja samo jede i spava, stvori mali plačljivko koji ne spava više od 15minuta (u rukama) pa do znatiželjne bebe koja se sama okreće na podlozi. I tek tako, odjednom imate malo čudo koje se uspinje i naginje i trudi da sve vidi i da sedne da ima bolji pogled u svet.

Smatra se da tada bebe vežbaju i jačaju mišiće i pokušavaju da se podignu u sedeći položaj i da se pre toga ne smeju postavljati da sede.

Čak i u tom periodu bebe ne treba stavljati da sede samostalno bez potpore i duže od 2 minuta.

Tek u periodu između 6 do 9 meseci, kada se beba sama posedne i ostane u sedećem položaju, tada je spremna da sedi.

Nakon toga se razvija dalje do puzanja, stajanja i na kraju hodanja.

Iako vam se čini da je beba spremna da sedi i da neće škoditi da malo sedne i posmatra okolinu – sačekajte. Svakako uskoro nećete moći da je stignete pa uživajte još malo dok možete.

Beba
foto: Mitar gavric / Alamy / Alamy / Profimedia

Zašto treba sačekati sa postavljanjem bebe u sedeći položaj?

Potrebno je da beba može da drži glavu čvrsto. Jedna provera koju pedijatri često rade tiče se čvrstoće mišića bebe i držanja glavice. To se ujedno smatra i kao preduslov za sedenje – povlačenje bebe za podlaktice iz ležećeg u sedeći položaj. U toj proveri, beba treba da drži glavicu čvrsto, povijenu u napred tako da skoro dodiruje bradom grudi u centralnom položaju. To ukazuje na spremnost i čvrstinu mišića vrata, glave i kičme.

Ukoliko bi se beba koja ne može da drži glavu čvrsto, posela i ostavila da sedi, stvaralo bi se opterećenje na kičmeni stub, kao i krivljenje u vratnom i u lumbalnom delu ,što nikako nije poželjno.

Još jedan preduslov da je beba spremna je i ako se samostalno okreće sa leđa na stomak i sa stomaka na leđa, drži glavu uspravno dok je na stomaku na čvrstoj podlozi. Vaša beba se čak i pomera u napred prema željenom objektu dok je na stomaku, doduše migoljeći se više nego puzeći, ali opet.. Beba se u ovom položaju odiže rukama kao da radi neki mini sklek, a onda se polako i odguruje rukama sve dok se skoro ne posedne. I ovo je preduslov i poza koja se manifestuje podupiranjem bebe o podlogu mada je ona karakteristična za period između 7 i 9 meseci.

TOLIKO JE MIO DA NE ZNAM DA LI SAM GA JA RODILA! Marija Mikić otkrila na koga liči beba: Staro srpsko ime sa moćnim značenjem:

01:05

TOLIKO JE MIO DA NE ZNAM DA LI SAM GA JA RODILA! Marija Mikić otkrila na koga liči beba: Staro srpsko ime sa moćnim značenjem!

(Espreso/ Rastimo zdravo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.