OVI ZNAKOVI OTKRIVAJU NARCISOIDNE OČEVE: Ako prepoznate samo JEDNU od OVIH OSOBINA, teško vama
Ilustracija, Foto: Benoit aetb / Panthermedia / Profimedia

paŽnja

OVI ZNAKOVI OTKRIVAJU NARCISOIDNE OČEVE: Ako prepoznate samo JEDNU od OVIH OSOBINA, teško vama

Dok čitate ove osobine, neke mogu odgovarati ličnosti vašeg oca, neke samo delimično, druge mogu biti potpuno isključene. Upravo zbog toga narcističke osobine nisu uvek pokazatelj narcističkog poremećaja ličnosti.

Objavljeno: 07:11h

Ćerke narcisoidnih očeva često opisuju da se osećaju zanemareno i da se uvek osećaju nedovoljno lepo i sposobno. U partnerskim odnosima, žena koja je odrasla sa narcisoidnim ocem osećaće se nesigurno, i stalno će biti u strahu da će biti napuštena. Kao sin narcisoidnog oca, osećate da nikada nećete nadmašiti svog oca. Čak i ako ste u nečemu uspešni, osećate se kao gubitnik, prazan i drugorazredni.

Uvek je mislio samo na sebe, samopouzdanje mu se graničilo sa bahatošću. Da li je moguće da vas je vaspitao narcisoidni otac?

Mislili ste da ćete u svojim dvadesetim, a svakako i u tridesetim, imati uspešnu karijeru, svoje mesto u društvu, biti u stabilnoj vezi, redovno ići u teretanu i voditi uzbudljiv društveni život.

Ali niste ni blizu onoga o čemu ste sanjali, a neki koraci koje ste planirali su još daleko ispred vas. Dok vam opada samopouzdanje, vi analizirate sopstveno vaspitanje i razmišljate o svom ocu – gospodinu Samouverenom. Činilo se da ima sve - šarm, uspeh, popularnost. Činilo se da nikada nije sumnjao u sebe, za razliku od tebe.

Ali kada razmislite o tome, dolazite do zaključka da se njegovo samopouzdanje možda graničilo sa arogancijom. Da li je moguće da vas je vaspitao neko sa narcisoidnim osobinama?

Naše porodice uzimamo zdravo za gotovo – ne razmišljamo previše o njima. Svaka porodica je minijaturni sociološki eksperiment, sa svojim skupom nepisanih pravila, tajni i nijansiranih obrazaca ponašanja.

Jednostavno prihvatate svoju majku i oca jer su morali da budu tu. Vaš otac je možda bio narcisoidan, ali ste u to vreme pretpostavljali da su svi očevi poput njega.

Kako prepoznati da ste imali narcisoidnog oca?

Narcis, Umišljen, Ogledalo, Muškarac, Egoista
foto: Profimedia

1. Tata je bio egocentričan i prilično sujetan. Uvek je važio za najvažnijeg u porodici i očekivao je najbolje.

2. Iskoristio bi druge ljude kada bi njemu odgovaralo. Očekivao je da će mu svi udovoljiti i često bi dobijao ono što je želeo.

3. Bio je harizmatičan, i svi su želeli da budu oko njega i uživao je u divljenju drugih. Voleo je da bude u centru pažnje.

4. Često je preuveličavao svoja dostignuća, a njegove ambicije i ciljevi graničili su se sa nerealnim.

5. Nije dobro podnosio kritike. Ništa ga nije toliko nerviralo kao kritika, a on bi samo isključio ljude koji su ga kritikovali iz svog života ili pokušao da ih povredi.

6. Kada je bio ljut, izgledao bi zastrašujuće.

7. Imao je faze kada je bio povučen i nedruštven. Nije doživljavao tuđa osećanja, ali je svoja doživljavao i više nego što je trebalo.

8. Nije često bio u blizini.

9. Sa decom se bavi samo aktivnostima u kojima uživa.

10. Želeo je da uvek budeš u najboljem izdanju pred njegovim prijateljima, kao dete, kako bi se mogao pohvaliti tvojim dostignućima.

11. Niste mogli da dobijete ono što vam je trebalo od njega. Čak i ako vam je dao sve na materijalnom nivou, osećali ste se emocionalno uskraćeno. Na primer, želeli ste njegovu pažnju i naklonost, ali biste je dobili samo sporadično.

Dok čitate ove osobine, neke mogu odgovarati ličnosti vašeg oca, neke samo delimično, druge mogu biti potpuno isključene. Upravo zbog toga narcističke osobine nisu uvek pokazatelj narcističkog poremećaja ličnosti.

02:49

NE SMEM DA SE RAZBOLIM JER NE BISMO PREŽIVELI! Potresna priča udovice i samohrane majke četvoro dece (VIDEO)

(Espreso/Atma.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.