OVE STVARI GINEKOLOG MOŽE DA “PROČITA” IZ VAŠE VAGINE: Bolje mu recite sve, ZNA ČAK I O OVOME
Vagina, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

OVE STVARI GINEKOLOG MOŽE DA “PROČITA” IZ VAŠE VAGINE: Bolje mu recite sve, ZNA ČAK I O OVOME

Uvek postoji bojazan da će lekar pronaći nešto što ne bi trebalo tu da bude, ali i da će saznati sve vaše najintimnije tajne koje ne biste baš da delite sa totalnim neznancima.

Objavljeno:

Spremate se da zakažete pregled kod ginekologa? Verovali ili ne, tih dvadesetak minuta, koliko traje pregled, može da otkrije mnogo više o vašem zdravlju nego što ste mislili

Odlazak kod ginekologa, posebno za stidljivije dame, predstavlja ne baš prijatnu obavezu. Uvek postoji bojazan da će lekar pronaći nešto što ne bi trebalo tu da bude, ali i da će saznati sve vaše najintimnije tajne koje ne biste baš da delite sa totalnim neznancima.

Evo šta sve ginekolog može da “pročita” iz vaše vagine:

Kakav vam je seks

- Mnoge pacijentkinje nerado iznose svoje seksualne poteškoće. Neprijatno im je da pričaju o tome ili smatraju da to nije toliko važan problem da bi zahtevao stručno mišljenje. No, ginekolozi mogu da prepoznaju vaginalnu suvoću do koje dolazi zbog promena u lučenju estrogena. Naime, tkivo koje je obično tamno ružičaste boje i blistavo, izgleda bledo, gotovo belo, i bez sjaja - otkriva ginekolog i autorka knjige “Love Sex Again”, Lorena Štrajher.

Takođe, ovi lekari jasno vide da li vi i vaš partner preferirate nešto grublji seks ili koristite neke od seksi igračaka. Mikro-povrede vagine to jednostavno pokazuju.

Problemi sa zadržavanjem mokraće

Tokom ručnog pregleda, ginekolozi koji su stručnjaci u ovoj oblasti, mogu da otkriju da li su mišići oslabili do tačke u kojoj može doći do inkontinencije.

To je još jedan zdravstveni problem koji većina žena, zbog stida, ne prijavljuje lekaru.

Da li ste se sami lečili

Kad se pojavi gljivična infekcija, čak 70 odsto žena pokušavaju same da zaleče problem. Međutim, Štrajherova kaže da je u mnogim slučajevima zapravo reč o potpuno drugim vrstama vaginalnih infekcija, poput bakterijske vaginoze, koje ne reaguju na antigljivične lekove.

Ginekolog
foto: Profimedia, Ilustracija

Zato, da ne biste sebi napravili gore, idite na pregled, a ginekolog će na osnovu iscetka i izgledu vagine i vulve sa sigurnošću utvrditi u čemu je problem i prepisati odgovarajuću terapiju.

Da li imate neku tešku bolest

- Tokom redovnog pregleda, vaš lekar će proveriti mesto oko vulve i videti da li postoje znakovi melanoma i potencijalno prekancerogenih promena na koži kao što su sklerozni i atrofični lišaj, koji često ne pokazuju nikakve simptome - pojašnjava doktorka.

Pregledom vagine i grlića materice, mogu se otkriti polipi ili druge izrasline koje mogu biti dobroćudne, ali mogu postati opasne ako se ne uklone.

Polno-prenosive bolesti

Većina žena se iznenadi kada shvati da ginekolog ne može “na prvu” da im da preciznu dijagnozu kada su u pitanju seksualno prenosive bolesti.

Štrajherova objašnjava da oni mogu da uoče upale i druge sumnjive znakove, ali da bi se utvrdila tačna dijagnoza za, na primer, hlamidiju ili gonoreju, potrebna je analiza krvi, mokraće ili brisa.

05:45

DEVOJKE, NE NATAPAJTE TAMPONE ALKOHOLOM, NISTE SVESNE ŠTA RADITE Ginekolog otkrio STRAŠNE POSLEDICE koje nosi bizaran izazov

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.