AKO STE PRIBLIŽNO OVE VISINE, IMAĆETE VIŠE SREĆE U ŽIVOTU OD DRUGIH: To je IDEALNA brojka tvrde naučnici
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

AKO STE PRIBLIŽNO OVE VISINE, IMAĆETE VIŠE SREĆE U ŽIVOTU OD DRUGIH: To je IDEALNA brojka tvrde naučnici

Naučnici su, s druge strane, pokušali da ustanove koja je visina idealna za dugotrajne romantične veze, pa su tako 2012. godine sproveli istraživanje u Engleskoj gde je prosečna visina žene 162,56 centimetara

Objavljeno:

Nečija visina ne bi trebala uticati na sreću u životu, uprkos činjenici da su mnogi nezadovoljni svojom visinom bez obzira smatraju li se niskim ili visokim.

Naučnici su, s druge strane, pokušali da ustanove koja je visina idealna za dugotrajne romantične veze, pa su tako 2012. godine sproveli istraživanje u Engleskoj gde je prosečna visina žene 162,56 centimetara.

Žene koje su bile niže od toga imale su veću verovatnoću da će biti u srećnim vezama i imati decu do 42. godine života.

Studija je ispitivala i muškarce. Tužno, ali istinito – sve anketirane žene preferiraju muškarce koji su viši od proseka. Konkretno, reč je o visini od 182,88 centimetara.

Evolucijski gledano, postoji razlog zbog kog žena preferira visokog muškarca. Pretpostavka je da su viši muškarci u prošlosti bili u stanju da pruže bolju fizički zaštitu, a naučnici ne mogu pronaći sličan razlog zašto muškarce više privlače niže žene za dugotrajne veze.

Visina, Litica, Ljudi, Zemlja, Priroda
foto: Printscreen/Facebook/UNILAD

Pored navedenog, ista studija ustanovila je da niže žene imaju statistički veću verovatnoću da će umreti tokom porođaja. Daniel Nettle koji je vodio ovaj istraživački tim smatra da ima odgovore.

– Znamo da muškarce privlače stvari koje bi u našoj evolucijskoj prošlosti bile simbol plodnosti. A u nekom smislu visina je negativan znak. visoke žene kasnije ulaze u pubertet i verovatno se njihove sekundarne polne karakteristike razvijaju nešto kasnije – kaže Nettle.

Ako je Nettle u pravu, niže žene koje ranije ulaze u pubertet bolji su kandidati za reprodukciju. To je istraživanje ipak u suprotnosti s našim razumevanjem evolucije.

Naučnici danas znaju da postoji izravna korelacija između visine oca i visine njegovih kćeri. Ako nastavimo verovati da su evolucijske biološke potrebe presudne kada biramo partnere, onda žene biraju muškarce koji će im dati kćeri koje su visoke i stoga manje sposobne za reprodukciju, piše YourTango.

00:18

IMA 193 CM, A UDALA SE ZA DEČKA OD 160 CM! Stalno dobija BIZARNE ponude muškaraca, a visina joj pravi samo JEDAN problem

(Espreso/Yourtango)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.