EVO ZAŠTO NASTAJU RUPE U SIRU, A NEMAJU VEZE SA MIŠEVIMA: Ceo život su ovo krili od nas, sad je OTKRIVENO
Sir, Foto: Profimedia

IZNENADIĆE VAS

EVO ZAŠTO NASTAJU RUPE U SIRU, A NEMAJU VEZE SA MIŠEVIMA: Ceo život su ovo krili od nas, sad je OTKRIVENO

Davne 1917. godine Vilijam Klark detaljno je objasnio o čemu je reč.

Objavljeno:

Možda su vam dok ste bili mali objašnjavali da rupe na siru nastaju jer ih gricka miš. Ali zapravo, to nema nikakve veze sa malim glodarima.

Kada je reč o "švajcarskom siru" koji je sačinjen od prošaranih rupica, postoji nekoliko vrsta srednje tvrdog sira koji podsećaju na sir emental, a koji inače potiče iz Ementala u Švajcarskoj. Ali zašto on mora da ima rupice?

Davne 1917. godine Vilijam Klark detaljno je objasnio o čemu je reč. Naime, rupe u siru nastale su zbog ugljen-dioksida koji oslobađaju bakterije prisutne u mleku. Klarkova teorija bila je prihvaćena skoro 100 godina - sve dok studija Agroskopa, švajcarskog poljoprivrednog instituta, nije napravila "rupu" u njegovoj teoriji.

Lisnato testo, Paprike, Sir, Piletina
foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

Prema istraživačima Agroskopa, rupe u siru su zapravo uzrokovane sitnim komadićima sena prisutnim u mleku. Kada se sir pravi u štalama uz pomoć kofa, vrlo je verovatno da će čestice sena naći svoj put u mleko. Upravo ti komadići sena izazivaju slabost u strukturi dozvoljavajući formiranje gasa i stvaranje rupa.

"Razliku je izazvao nestanak tradicionalne kante" koja se koristi tokom muže krave", rekao je portparol Agroskopa Regis Nifeler, dodajući da su komadi sena upali u nju i na kraju izazvali rupe.

Danas, rupe u švajcarskom ima daleko manje nego pre nekoliko godina, jer se mleko za pravljenje sira oično vadi savremenim metodama. Dakle, nema više sena!

03:56

NAJSKUPLJI SIR NA SVETU DOLAZI IZ SRBIJE! Mleko ove životinje ima 60 PUTA VIŠE C vitamina od kravljeg, ALI TO NIJE SVE

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.