SMRZNUTO POVRĆE SVE DOMAĆICE U SRBIJI SPREMAJU, ALI PRAVE TRI OGROMNE GREŠKE: Postoji samo jedan ISPRAVAN NAČIN
Smrznuto povrće, Foto: Profimedia

savet

SMRZNUTO POVRĆE SVE DOMAĆICE U SRBIJI SPREMAJU, ALI PRAVE TRI OGROMNE GREŠKE: Postoji samo jedan ISPRAVAN NAČIN

Smrznuto povrće je praktično kada nemate puno vremena, a sada saznajte i kako se pravilno sprema

Objavljeno:

Mnogi su uverenja da smrznuto povrće nije bogato vitamnima i mineralima, kao i sveže, ali to nije tako. Bez obzira što u većini slučajeva jeste bolje da izaberete sveže povrće, pogotovo kada je sezona, i smrznutno može da posluži, najviše kada ste u žurbi.

Sa smrznutim povrćem možete da pravite raznovrsna jela, a iskusne domaćice su otkrile i kako da ga spremite tako da uvek bude preukusno.

Povrće, Zamrznuto povrće, Smrznuto povrće, Kuhinja, Zamrzivač, Kuvanje
foto: Profimedia

Smrznuto povrće ne mora da se kuva

Da li ste znali da smrznuto povrće ne morate da kuvate? Sve što je potrebno jeste da ga dobro odmrznete i ostavite još malo na sobnoj temepraturi.

Izlaganje visokoj toploti može da uništi određene hranljive materije, kao što je vitamin C, ali neka vas to ne brini, jer da biste uništili sve vitamine morate da prekuvate povrće.

„Smrznuti kukuruz možete da stavite pod hladnu vodu da se odmrzne, a zatim ga dodajte u salatu. Najbolji izbor je carska mešavina, jer sadrži raznovrsno povrće. Možete da dodate i smrznuti karfiol u smuti i tako povećate količinu hranljivih materija, plus to pomaže da smuti bude savršeno leden“, preporučuje Dana Anđelo Vajt, autorka knjige Kuvajte zdravo u Air Fryer-u.

Odmrzavanje smrznutog povrća Odmrzavanje povrća nije neophodan korak pre nego što krenete sa termičkom obradom. Osim što oduzima vreme, ne poboljšava ukus jela, pa često nema ni potrebe za ovim korakom. Uglavnom sve vrste smrznutog povrća mogu odmah da se dodaju u tiganj, šerpu...

"U zavisnosti od toga koje jelo spremate, odlučite se i za način. Postoje jela gde je bolje da se povrće odmrzne kako biste mogli da procedite vodu i samim tim osigurate da jelo bude savršeno ukusno", savetuje Amidor.

Zamrzivač
foto: Profimedia

Ne menjajte vreme kuvanja

U zavisnosti od toga koje ste smrznuto povrće izabrali zavisi i vreme kuvanja. Ne može se sve spremati na isti način, jer svakoj namirnici treba određena minutaža.

„Različito povrće ima različita vremena kuvanja. Za manje komade, kao što je to slučaj sa carskom mešavinom, to vreme je dosta kraće“, napominje Amidor. „Međutim, za hranu poput tikvica ili velikih komada povrća, možda će trebati malo više vremena da se skuvaju“, kaže ona.

"Za kuvanje kukuruza ili graška, neophodno je dodati malo vode, kako bi se povrće ravnomernije kuvalo", ističe Vajt.

01:34:49

MAJKE I SNAJKE SE04 VELIKO FINALE

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.