AKO HOĆETE DA SMANJITE NADUTOST OVU NAMIRNICU IZBEGAVAJTE U ŠIROKOM LUKU: Za ravan STOMAK probajte jedno POVRĆE
Foto: Profimedia

obratite pažnju!

AKO HOĆETE DA SMANJITE NADUTOST OVU NAMIRNICU IZBEGAVAJTE U ŠIROKOM LUKU: Za ravan STOMAK probajte jedno POVRĆE

Evo koja hrana pomaže prilikom nadutosti da se ispumpate, a ispod ćete videti i šta morate izbegavati.

Objavljeno:

Neprijatnost u stomaku dolazi isključivo od ishrane i nedovoljnog kretanja. Ako ste se pitali kako da izbegnete oštar bol, onda je rešenje jednostavno krećite se pola sata ili više u toku dana, lagana šetnja je i više nego dovoljna i hranite se kako treba.

Evo koja hrana pomaže prilikom nadutosti da se ispumpate, a ispod ćete videti i šta morate izbegavati.

Mlečni proizvodi, Mleko, Jogurt, Sir, Pavlaka
foto: Profimedia

1. Jogurt/grčki jogurt

Svi znamo da je jogurt dobar za nas, ali da li ste znali da je takođe dobar za ravan stomak? Za ravan stomak, nutricionisti preporučuju svakodnevno konzumiranje občnog ili grčkog jogurta. Probiotičke bakterije koje se nalaze u jogurtu održavaju digestivni sistem zdravim, što smanjuje pojavu gasova, nadimanje, konstipaciju - koji utiču na ružan izgled stomaka.

2. Krstonosno povrće

Ovo znači da brokoli, špargla, prokelj i žute mahunarke sadrže dosta vitamina A, C, K, kao i folate, beta karoten, kalcijum, magnezijum i vlakna koji pomažu kod održavanja ravnog stomaka.

3. Celo zrnevlje

Prestanite za konzumiranjem belog hleba i pirinča i zamenite ih proizvodima od celog zrna, sočivom i smeđim pirinčem. Nedavna studija je pokazala da je ishrana bogata celim zrnevljem može da skine višak masti u predelu stomaka. Ovo može biti zbog smanjenog reagovanja insulina na celo zrnevlje, u odnosu na rafinirane ugljeno hidrate, zbog kojih je lakše “upravljati” mastima.

Stomak
foto: Profimedia

4. Mononezasićene masti

Novo istraživanje ukazuje da je ishrana bogata monozasićenim mastima, kao što je maslinovo ulje, moće pomoći u gubljenju stomačnih naslaga, čak i bez promene unosa kočičine kalorija i vežbanja.

5. Sirće

Japanska studija je pokazala da supstanca koja sirćetu daje kiseli ukus i jak miris može pomoći u redukovanju masti. U studiji su gojazne osobe konzumirale jednu do dve kašike jabukovog sirćeta svakodnevno tokom 12 nedelja, smanjile kilažu, BMI i visceralne (masti koje okružuju organe) i struk, u odnosu na grupu ispitanika koji nisu konzumirali sirće uopšte. Istraživači misle da je to zbog sirćetne kiseline, koja se može vezati za gene koji proizvode proteine koji “lome” masti.

Hrana koju treba da izbegavate:

Koka kola
foto: Profimedia

1. Gazirana pića

Izbegavajte gazirana pića, jer ovakva pića pune naš stomak vazduhom, zbog kojeg izgleda veće i naduveno. Umesto njih, pijte vodu ili niskokalorična pića koja su bogata antioksidantima - kao što je zeleni čaj.

2. Rafinirani ugljeni hidrati

Držite se podalje od belog brašna i belog pirinča zato što se vare vrlo brzo, što dovodi do naglog skoka insulina i šećera u krvi. Povišen nivo insulina u telu dovodi do povećanog skladištenja masti u abdomenu.

3. Previše slana hrana

Da li ste se ikad zapitali zašto se osećate naduveno nakon previše slanog obroka? Konzumiranjem hrane koja je bogata natrijumom dovodi do zadržavanja tečnosti. Kada se u organizmu zadržava tečnost, ona obično izaziva nadutost u stomaku. Pokušajte da dnevno unosite manje od 2000mg natrijuma.

Ješćemo insekte, EU larve BRAŠNASTOG SCRVA proglasila inovativnom hranom:

01:37

Ješćemo insekte, EU larve BRAŠNASTOG SCRVA proglasila inovativnom hranom

(Espreso/ Ženski magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.