OVO VREME JE NAJBOLJE ZA ZDRAV SAN: Ako odete pre ili kasnije RIZIKUJETE VELIKI PROBLEM
Spavanje, Foto: Profimedia

odlazak na spavanje

OVO VREME JE NAJBOLJE ZA ZDRAV SAN: Ako odete pre ili kasnije RIZIKUJETE VELIKI PROBLEM

Da li vam se dešava da se budite umorni iako ste spavali osam ili više sati?

Objavljeno:

To se mnogima dešava i često ne znaju zbog čega je to tako. Međutim, jedna studija koja je je objavljena časopisu Evropskog društva za kardiologiju (European Heart Journal) možda krije odgovor na to.

- Telo ima 24-časovni unutrašnji sat, nazvan cirkadijalni ritam, koji pomaže u regulisanju fizičkog i mentalnog funkcionisanja. Rezultati sugerišu da je veća verovatnoća da će rani ili kasni odlazak u krevet poremetiti telesni sat, sa negativnim posledicama po zdravlje kardiovaskularnog sistema, iako ne znamo uzroke toga - kaže jedan od kreatora studije dr Dejvid Plans sa Univerziteta "Exeter".

Spavanje
foto: Profimedia

Ovo istraživanje je uključilo 88.026 ispitanika i došlo do jansnog zaključka. Najblje vreme za odlazak na počinak je između 22 i 23 časa.

Ali to nije sve, vreme u kojem odlazite na spavanje je usko povezano i sa izvesnim rizikom od pojave bolesti srca.

Najrizičnije vreme za odlazak na spavanje - posle ponoći

Oko 3.172 učesnika ovog istraživanja je dobilo kardiovaskularnu bolest. Pokazalo se da su znatno veću šansu da obole imali oni ljudi koji su na spavanje išli posle ponoći ili kasnije tokom noći.

Nesanica, Spavanje, Krevet
foto: Profimedia

Najmanje šanse da obole su imali oni kojima je vreme za spavanje bilo između 22 i 23 sata.

Istraživanje je pokazalo da postoji čak 25 odsto veća šansa za razvoj kardiovaskularnih bolesti ako legnete posle ponoći, a 12 odsto veći rizik je ako odete na spavanje u periodu od 23 časa do ponoći.

- Naša studija pokazuje da je optimalno vreme za spavanje u određenoj tački 24-satnog ciklusa tela i da odstupanja mogu da budu štetna po zdravlje. Najrizičnije vreme za odlazak na spavanje je bilo posle ponoći, potenijalno zato što može da smanji verovatnoću da se vidi jutarnja svetlost, što resetuje telesni sat - naveo je dr Plans.

03:17

Stručnjak otkrio koja se tajna krije iza LETNJEG RAČUNANJA VREMENA

(Espreso/Glossy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.