PROBAJTE TURSKU KAFU NA STARINSKI NAČIN: Zbog ove 4 GREŠKE joj ubijate AROMU
Kafa, Foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

prava kafa

PROBAJTE TURSKU KAFU NA STARINSKI NAČIN: Zbog ove 4 GREŠKE joj ubijate AROMU

Većina Srba započinju dan na isti način- domaćom kafom.

Objavljeno:

Danas se, nažalost, sve ređe u kafićima i restoranima može popiti turska kafa. Ovako se pravilno kuva kraljica svih kafa:

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Kafa
foto: Printscreen/Youtube/ Secerko's Kitchen

Promešajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:

– Previše mešanja ubija ukus;

– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;

– Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;

– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji – bolji!

Bonus video: Kafa sa Ivanom Jordan

07:54

KAFA SA IVANOM JORDAN: Kada popijem jednu, kao da sam popila rakijicu

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.