OD OVE PREUKUSNE PITE KRENUĆE VAM VODA NA USTA! Lak način kako da napravite tradicionalnu VRANJANSKU SAMSU
Pita, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

NJAM NJAM

OD OVE PREUKUSNE PITE KRENUĆE VAM VODA NA USTA! Lak način kako da napravite tradicionalnu VRANJANSKU SAMSU

Tradicionalna vranjanska pita samsa je jedna od najčuvenijih

Objavljeno:

Domaćice iz Vranja od davnina prave samsu, tradicionalnu praznu pitu koja se preliva kiselim mlekom i belim lukom.

U originalnom receptu razvijaju se domaće kore, ali možete da koristite kupovne, samsa će biti jednako ukusna. Tako je i originalni recept malo korigovan i prilagođen i onima koji nisu tako vešti. Ako želite da napravite samsu koja je mnogo jednostavnija, onda u nastavku teksta pročitajte recept. Ova pita je poznata po aromatičnom prelivu, a toliko je ukusna da ćete tražiti repete.

Sastojci:

500 g kora

300 ml mlake vode

25 g kvasca

125 g masti

7 kašika brašna

1/2 kašičice soli

Za preliv:

200 ml kisele pavlake

200 ml jogurta

3 čena belog luka

Priprema:

U posudi pomešajte mlaku vodu, pa izdrobite kvasac. Zatim dodajte mast koju ste istopili, a onda i brašno. Ako je smesa suviše retka dodajte još malo brašna.

Treba da bude kao za palačinke. Uzmite koru, pa je premažite dobijenom smesom i urolajte. Tako radite sve dok imate kora.

Možete i da ređate jednu na drugu. Ređajte u nauljenu tepsiju.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata.

U drugoj posudi pomešajte pavlaku, jogurt i mleveni beli luk, pa 10 minuta pre kraja pečenja prelijte pitu i ostavite da se dopeče.

Bonus video:

02:26

Susret ukusa – hrana Centralne i Istočne Evrope i specijaliteti provincije Džeđijanga

(Espreso/Kurir.rs/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.