OVE RASE PASA NISU NAJBOLJE ZA ŽIVOT U STANU: To za njih predstavlja VELIKO MUČENJE
Pas, Foto: Dmitry Andreev / Alamy / Alamy / Profimedia

morate da znate

OVE RASE PASA NISU NAJBOLJE ZA ŽIVOT U STANU: To za njih predstavlja VELIKO MUČENJE

Postoji nekoliko rasa pasa koje se generalno ne preporučuju za stan zbog njihove prirode, veličine ili potreba za aktivnostima na otvorenom

Objavljeno:

Ukoliko želite ljubimca najbolje je da mu za život obezbedite optimalne uslove. Neki psi teško se navikavaju na život u stanu, a to može biti problematično za vlasnike.

Postoji nekoliko rasa pasa koje se generalno ne preporučuju za stan zbog njihove prirode, veličine ili potreba za aktivnostima na otvorenom. Ovo ne znači da je nemoguće držati ih u stanu, ali zahtevaju posebnu pažnju i brigu kako bi imali zadovoljavajući životni stil.

Pas
foto: Printscreen/Youtube/KENNEL OF SERBIAN DEFENSE DOG

Evo nekoliko takvih rasa:

Veliki psi pastirskog tipa

Rase poput nemačkih ovčara, belgijskih ovčara, i rotvajlera su vrlo inteligentni, aktivni i snažni psi koji imaju prirodne sklonosti za rad i zaštitu. Zbog svoje veličine i potrebe za fizičkom i mentalnom stimulacijom, često je teško obezbediti im dovoljno prostora i vežbe u stanu.

Visokoenergetski radni psi

Rase poput sibirskih haskija, australijskih ovčara, i border kolija su poznate po svojoj visokoj energiji i potrebi za svakodnevnim vežbanjem. Ako nemaju dovoljno fizičke i mentalne stimulacije, mogu postati destruktivni i frustrirani u stanu.

Srpski pastirski pas, Pastirski pas, Pas, Ovčar
foto: Printscreen YouTube/Игор Радета

Brakovi i hrtovi

Ove rase, kao što su grejhaund i vipeti su vrlo brzi i zahtevaju puno prostora za trčanje. U malom stanu osećali bi se skučeno i nesrećno, bez mogućnosti da iskoriste svoju brzinu i snagu.

Rase sa izraženim lovačkim nagonom

Rase poput basenjija, bigla i terijera imaju snažan lovački instinkt. Ako ih držite u stanu bez prilike za lov i istraživanje, mogu postati nemirni i razviti neželjeno ponašanje.

Pas
foto: Printscreen Instagram/adoptingd0gs

Rase koje previše laju

Neki psi, poput šetlandskih ovčara, čivava i šnaucera, mogu biti skloni čestom i glasnom lajanju. To može predstavljati problem u stambenim zgradama i susedstvima gde je tišina bitna.

Ako imate stan, a želite određenu rasu koja obično nije pogodna za stanovanje, osigurajte redovne šetnje, fizičku aktivnost i mentalne izazove kako biste zadovoljili potrebe vašeg ljubimca. Takođe, pre nego što donesete odluku o kupovini ili usvajanju psa, pažljivo razmislite o vašem životnom stilu i sposobnosti pružanja odgovarajuće brige i pažnje psu koji će postati deo vaše porodice.

48:00

MAJKE I SNAJKE S04E103

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.