AKO OVO URADITE KAD SE VRATITE IZ GRČKE, SMANJIĆETE KRVNI PRITISAK I ŠEĆER: Srbi za to ne znaju, A DELUJE
Grčka, Foto: Profimedia

paŽnja

AKO OVO URADITE KAD SE VRATITE IZ GRČKE, SMANJIĆETE KRVNI PRITISAK I ŠEĆER: Srbi za to ne znaju, A DELUJE

U mediteranskoj dijeti se ne preračunavaju kalorije po ceo dan, već se insistira na manjim porcijama. Ukusan doručak treba da obezbedi dovoljno energije, ali nutricionisti ne savetuju da ona dolazi iz namirnica bogatih šećerom

Objavljeno: 10:47h

Mediteranska dijeta se smatra najzdravijom i nutricionisti je svima preporučuju, a naročitu dobrobit od nje imaju srčani bolesnici.

Iz godine u godinu, istraživanja pokazuju da ovaj način ishrane pogoduje smanjenju šećera u krvi i regulaciji krvnog pritiska.

U mediteranskoj dijeti se ne preračunavaju kalorije po ceo dan, već se insistira na manjim porcijama. Ukusan doručak treba da obezbedi dovoljno energije, ali nutricionisti ne savetuju da ona dolazi iz namirnica bogatih šećerom.

Grčka nutricionistkinja Elena Paravantes predlaže jednostavna, ukusna jela u kojima ćete i vi uživati i sa lakoćom gubiti višak kilograma. Važno je da porcije budu male, a kad služite obroke s hlebom, neka on bude od integralnog brašna. Beli hleb, podsetimo, ima skoro dvostruko viši glikemijski indeks.

Mršavljenje, Dijeta, Kilogrami, Vaga
foto: LJSphotography / Alamy / Profimedia

Hleb sa paradajzom

Ovaj doručak je idealan ako postite i priprema se veoma brzo. Potrebno je da oljuštite paradajz i narendate ga na prepečen hleb. Ko voli, prethodno može da premaže hleb presečenim čenom belog luka. Možete nakapati malo maslinovog ulja i posuti sušeni origano ili sveži peršun.

Spanać sa jajetom

Umesto spanaća, možete koristiti i zelje, koprivu, blitvu - šta god volite. Zeleno povrće kratko obarite, ocedite i začinite, pa dodajte celo jajo i pržite ili pecite u rerni. Izmrvite malo sira za dodatni ukus.

Pečena feta

Proteini su važni u svakoj dijeti, a pogodni su oni iz mršavog mesa, jaja ili sira. Dva parčeta fete ispecite na brzinu u rerni, u foliji, uz malo seckane ljute papričice. Pospite sušenim origanom.

00:27

NAPOLEON BI OVO SMAZAO NA KECA! Majka i snajka sjajno spremili OMILJENO JELO francuskog vojskovođe! PREKOSUTRA SUPERFINALE

(Espreso/lepa i srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.