OVA NAMIRNICA JE STROGO ZABRANJENA U KUĆI ĐOKOVIĆA: Srbi je stavljaju čak i u KAFU, a NEZDRAVA je samo tako
Jelena i Novak Đoković, Foto: Printscreen/Instgaram/tennis_stories

morate znati

OVA NAMIRNICA JE STROGO ZABRANJENA U KUĆI ĐOKOVIĆA: Srbi je stavljaju čak i u KAFU, a NEZDRAVA je samo tako

Ovo je namirnica koju Đokovići nikada ne koriste

Objavljeno: 18:40h

Ishrana Novaka i Jelene Đoković jedna je od glavnih tema naših medija. Većina smatra da zbog nje niže velike uspehe, a evo čega su se Đokovići odrekli zauvek!

Đoković je od početka svoje karijere bio teniser predodređen za velike uspehe, ali pravi procvat doživeo je nakon 2011. godine u kojoj je osvojio tri Gren Slema i započeo niz neverovatnih sportskih godina. Za to je uveliko zaslužna bezglutenska dijeta kojoj se okrenuo zbog celijakije, ali to nije jedini princip njegovog jelovnika. Novak se nikada nije deklarisao kao vegan ili vegetarijanac, jer smatra da su to “etikete koje se pogrešno tumače”. Ipak, ističe da su biljke osnova njegove ishrane, a mediji su pre nekoliko godina pisali kako Novak i supruga Jelena Đoković apsolutno nikada ne koriste šećer u ishrani.

To ne znači da u njihovom domu nema ugljenih hidrata – za ručak Đoković često jede testeninu, ali bira bezglutensku opciju. Kako piše portal Ocinator, izbegavaju prerađene šećere kojih ima u slatkišima i gaziranim pićima.

Čime je porodica Đoković zamenila šećer u ishrani?

Što se slatkiša tiče, poznato je da se Đoković nakon osvajanja Australian Opena 2012. zaželio čokolade pa je pojeo samo jednu kockicu, što je samodisciplina iz koje mnogi mogu da nauče.

šećer
foto: Profimedia

Ali, to ne znači da s vremena na vreme neće priuštiti slatkiše – za vreme mečeva u torbi uvek ima urme, voće koje sadrži puno šećera, ali najviše fruktoze. Urme su bogate vlaknima, a imaju i nizak glikemijski indeks od samo 42, što ih čini odličnom opcijom kada poželite nešto slatko.

U svojoj knjizi “Serviraj za pobedu” iz 2013. Đoković je otkrio da je novozelandski manuka med jedna od najvećih tajni njegove ishrane, a konzumira ga tako da svako jutro pojede dve kašičice ovog meda uz veliku čašu vode sobne temperature. Osim toga, ponekad ga uzima tokom dana, kao i na terenu između setova.

Ovaj med ima jak ukus, koji se obično opisuje kao “bogat, cvetni i kompleksan”, a studija objavljena 2014. u American Journal of Therapeutics navodi da ga stručnjaci trenutno istražuju na metilglioksal, organsko jedinjenje koji potencijalno može pomoći kod niza zdravstvenih problema, uključujući infekcije Escherichia coli i Staphylococcus aureus, prenosi Glossy.

Manuka med poznat je po visokom sadržaju vitamina B kompleksa, kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, natrijuma i cinka.

Bonus video:

00:48

Novak Đoković

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.