NE DIRAJTE OVE STVARI U KUĆI DOK TRAJE OLUJA: Ne možete ni zamisliti koliko su OPASNE, jedan DODIR JE DOVOLJAN
Oluja, Foto: Zorana Jevtić

paŽnja

NE DIRAJTE OVE STVARI U KUĆI DOK TRAJE OLUJA: Ne možete ni zamisliti koliko su OPASNE, jedan DODIR JE DOVOLJAN

Za početak ne bi trebalo da gledate kroz prozor kako besni oluja, treba se držati podalje od prozora, vrata, terase… Ne treba da radite ništa što podrazumeva direktan kontakt sa strujom ili vodom, a Centri za kontrolu i prevenciju bolesti daju čitav spisak onog što treba izbegavati u slučajevima ekstremnih vremenskih prilika kao što je superćelijska oluja

Objavljeno: 08:42h

Nijedno mesto napolju nije bezbedno tokom superćelijske oluje, međutim, i ako ste kod kuće i pratite razvoj situacije kroz prozor – neke stvari ne biste smeli da radite.

Za početak ne bi trebalo da gledate kroz prozor kako besni oluja, treba se držati podalje od prozora, vrata, terase… Ne treba da radite ništa što podrazumeva direktan kontakt sa strujom ili vodom, a Centri za kontrolu i prevenciju bolesti daju čitav spisak onog što treba izbegavati u slučajevima ekstremnih vremenskih prilika kao što je superćelijska oluja.

Izbegavajte vodu

Nemojte se kupati, tuširati, prati suđe ili imati bilo kakav drugi kontakt sa vodom tokom grmljavine jer grom može proći kroz vodovodne instalacije zgrade. Rizik od udara groma kroz vodovod može biti manji kod plastičnih cevi u odnosu na metalne, ali najbolje je izbegavati svaki kontakt sa vodovodom i tekućom vodom tokom oluje kako biste smanjili rizik od udara.

Ne dirajte elektronsku opremu

Nemojte koristiti ništa što je priključeno na električnu utičnicu – uključujući računare, laptopove, mašine za pranje i sušenje veša, šporet, usisivač… Grom može da putuje kroz električne sisteme, sisteme za radio i TV prijem, bilo koje metalne žice ili šipke.

Izbegavajte prozore, vrata, terase i beton

Munja
foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

Držite se dalje od prozora i vrata i klonite se terase. Nemojte ležati na betonskim podovima i ne naslanjajte se na betonske zidove tokom grmljavine. Grom može da putuje čak i kroz metalne žice ili šipke u betonskim zidovima ili podovima.

Ne koristite telefone s kablom

Telefoni sa kablom nisu bezbedni za korišćenje tokom grmljavine. S druge strane, bezbedno je koristiti bežične ili mobilne telefone.

Izbegavajte ove stvari

Ako ste u zatvorenom prostoru, obezbedite sve objekte koji bi mogli da odlete zbog jakog vetra i obilne kiše i izazvati materijalnu štetu ili povrede. Osigurajte prozore i spoljna vrata i zatvorite sva unutrašnja vrata. Izbegavajte kontakt s kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim provodnicima, budući da su dobro provodnici električne energije, piše Nova.rs.

Ako ste na otvorenom, odmaknite se od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imajte u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini strukture. Izbegavajte visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Pokušajte zaklon pronaći u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće – sedite na zemlju. Izbegavajte stajanje u blizini zgrada i automobila u koje ne možete ući kao u zaklon.

Ako ste u šumi, zaštite se ispod grada niskog drveća. Nikada nemojte stajati ispod visokih stabala na otvorenom prostoru. Izbegavajte granicu između šume i otvorenog prostora, radije uđite u šumu. Izbegavajte otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta.

Ne prelazite preko vode, ne plivajte.

Nemojte držati kišobran ili druge metalne predmete u rukama (štapove za pecanje, štapove za golf i slično). Izbegavajte da budete u blizini metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje…

Nemojte stajati uspravno. Čučnite ili se barem sagnite, ne dodirujući zemlju rukama. Ako ste u grupi, neka između vas bude barem pet metara razmaka.

Ako se nađete u automobilu, zaustavite automobil pored puta, dalje od elektrovodova i stabala koja bi mogla pasti na automobil. Ostanite u automobilu i upalite pozicijska svetla dok ne prođe oluja. Zatvorite prozore i ne dodirujte metalne predmete u automobilu. Izbegavajte poplavljene puteve.

Bonus video:

00:19

Superćelijska oluja u Beogradu 5

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.