AKO OVAKO POSADITE ČERI PARADAJZ RAŠĆE VAM DO PRVOG MRAZA: Trik koji svaki SELJAK mora da zna
Foto: Profimedia

savet

AKO OVAKO POSADITE ČERI PARADAJZ RAŠĆE VAM DO PRVOG MRAZA: Trik koji svaki SELJAK mora da zna

Čeri će nastaviti da raste i davaće male, sočne plodove najmanje do kraja oktobra, odnosno do pojave prvog mraza

Objavljeno: 13:04h

Ako želite da uvek imate svežu, domaću salatu na dohvat ruke, razmislite o uzgajanju čeri paradajza u svojoj bašti ili na svojoj terasi! Da, čeri paradajz i te kako supeva čak i u tim uslovima - u saksiji na terasi. Neverovatno je lak za negu, raste kao lud i daje plodove tokom cele sezone i malo kome ne pođe za rukom da ga uspešno uzgaja.

Čeri će nastaviti da raste i davaće male, sočne plodove najmanje do kraja oktobra, odnosno do pojave prvog mraza, a ako je zaista zadovoljan mestom na kome ste ga stavili, može da naraste čak i preko dva metra.

Šta vam je potrebno za sađenje čeri paradajza?

Pripremite sadnice čeri paradajza, kvalitetnu zemlju, saksiju od 20 litara, rešetke za biljke penjačice, odnosno potporu, i kvalitetnu prihranu za paradajz.

Saksija za vaš čeri treba da ima rupice na dnu, kako bi višak vode mogao da iscuri.

U saksiju stavite rešetke, a potom je ispunite zemljom. Zalivajte sve dok zemlja ne postane ravnomerno vlažna. Dopunite sa još malo zemlje, sve dok ne dođe oko dva centimetra ispod ivice i vodite računa da površina zemlje bude ravna.

Iskopajte rupicu u centru zemlje, i tu zasadite čeri paradajz - treba da bude zasađen dovoljno duboko, odnosno da vidi samo gornjih četiri do šest listova, kada ga zatrpate zemljom.

Čeri paradajz
foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Kako bi čeri redovno davao plodove, izaberite mesto na kojoj će moći da ima najmanje osam sati direktnog sunca svakog dana. Zalivajte biljku svaka dva ili tri dana, a ukoliko je vreme toplo i suvo, možda će biti potrebno da je zalivate i svakodnevno. Obavezno koristite đubrivo bar jednom nedeljno; za bogat rod čeri paradajz mora redovno da se prihranjuje.

Čeri paradajz uglavnom počinje da cveta za mesec dana, a uz to se pojavljuju i sitni, zeleni plodovi. Posle nekoliko nedelja, oni se pretvraraju u sočne čeri paradajze koje lako možete ubrati. Kada je čeri u potpunosti zreo, on će se vrlo lako skinuti sa peteljke.

Uz malo sreće, čeri paradajz nastaviće da daje plodove sve do mraza. Ako vreme postane neuobičajeno hladno ili dođe do ranog mraza, možete staviti pamučni čaršav preko nje kako biste produžili sezonu ubiranja plodova.

Bonus video:

01:56

OVAJ POLJOPRIVREDNIK IMA POSLA TOKOM ČITAVE GODINE, 24h DNEVNO: Sadi 3 različite kulture, samo na jednoj njivi ima 14.000 zasada

(Espreso/Žena.Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.