AKO OVAKO POSADITE KAMILICU U SAKSIJI, IMAĆETE JE ČITAVE GODINE: Ne zna se dal' je ZDRAVIJA ili UKUSNIJA
Kamilica, Foto: Printscreen/Xoutube/Poljoprivredna televizija

OBRATITE PAŽNJU

AKO OVAKO POSADITE KAMILICU U SAKSIJI, IMAĆETE JE ČITAVE GODINE: Ne zna se dal' je ZDRAVIJA ili UKUSNIJA

Rimska kamilica je niskorastuća, rasprostranjena višegodišnja biljka. Raste svake godine širenjem rizoma u tlu

Objavljeno:

Kamilica je nežna biljka, očaravajućeg mirisa ali i prelepih cvetova.

Najčešće je koristimo za čaj, kupujemo je u zdravoj hrani ili u kesicama u prodavnicama, ali možete je i sami zasaditi kod kuće i onda ćete je stalno imati i koristiti.

Evo kako lako da otvorite lizalicu, a da se ne iznervirate

Kada je reč o njihovim vrstama, najpoznatije su rimska i nemačka. Rimska kamilica ima laganu, svežu, slatku aromu na jabuku, dok nemačka kamilica miriše više travnato, kao veoma slatka slama. Poznato je da cvetovi nemačke kamilice imaju jača, snažnija aromatična eterična ulja od rimske.

Rimska kamilica je niskorastuća, rasprostranjena višegodišnja biljka. Raste svake godine širenjem rizoma u tlu.

Nemačka kamilica je jednogodišnja biljka, tako da ćete morati da posadite novo seme ili sadnice svakog proleća. Međutim, nemačka kamilica može sama da zaseje i izrašće nove biljke! One rastu mnogo više, bujnije cvetaju i manje su otporne od rimske.

Uzgajanje kamilice iz semena

Nakon što prođe poslednji zimski mraz, posejte seme kamilice u saksiju. Napunite je rastresitom zemljom, a semena lagano pritisnite u nju, preko nje pospite prašinom zemlje za sadnice, piše "Homesteadandchill.com".

Semenu kamilice treba svetlost da bi klijalo, pa zato stavite saksiju na dnevnu svetlost. Ipak, ne stavljajte saksiju direktno na sunce, već treba da bude umerena toplota.

Jako je važno da tlo i seme budu vlažni tokom klijanja. Dok ne nikne, saksiju prekrijte teglom ili bilo kojim drugim staklenom posudom, pa kada nikne sklonite ih sa saksije.

Ako se površina osuši, nežno poprskajte raspršivačem, čisto da ovlaži.

Semenu treba do 14 dana, ponekad i duže da bi proklijalo, zato je potrebno strpljenje!

Da biste pospešili njen rast, po jednoj saksiji, mada zavisi kolike su, stavite najviše do dve stabljike, nemojte ih zbijati jer će onda sporije rasti.

Kada posaditi kamilicu napolju

U rano proleće posadite kamilicu u bašti. Bilo da uzgajate kamilicu iz semena ili kupujete rasadnike, sačekajte da presadite sadnice napolje dok ne prođe poslednji mraz. Važno je da se kamilica učvrsti u bašti pre nego što dođe toplo vreme.

Zahtevi za sadnju

I nemačka i rimska kamilica najbolje rastu na punom suncu u većini regiona. Kamilica najbolje raste na zemljištu lošijeg kvaliteta - tako da đubrivo ne bi trebalo da bude potrebno. Dok su biljke kamilice mlade, obezbedite umerenu vodu i održavajte vlažnu zemlju u svakom trenutku. Ipak, kako sazre, biljke kamilice postaju dosta tolerantne na sušu i više vole da se tlo malo osuši između zalivanja, ali ne dozvolite da se zemlja previše osuš

05:05

OVA BILJKA JE BOLJA OD ANTIDEPRESIVA! Poznati travar otkrio kako možete lečiti hemoroide, regulisati mentruaciju i mnogo drugo

(Espreso/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.