SAMO JEDAN DETALJ NA ŽENSKOM LICU NAJVIŠE PRIVLAČI MUŠKARCE, OTKRIVENO I KOJI: Stručnjaci dali jasno objašnjenje
Ljubav, Foto: Jacob Lund / Alamy / Alamy / Profimedia.

saznajte

SAMO JEDAN DETALJ NA ŽENSKOM LICU NAJVIŠE PRIVLAČI MUŠKARCE, OTKRIVENO I KOJI: Stručnjaci dali jasno objašnjenje

Nadamo se da to rade da bi se osećale bolje zbog sebe, a ne samo u nastojanju da budu privlačne muškarcima

Objavljeno:

Mnogi muškarci su se složili da je lepo lice važnije od zgodnog tela. A znajući dame, one svakodnevno nose šminku i nakit, te redovno popravljaju kosu.

Nadamo se da to rade da bi se osećale bolje zbog sebe, a ne samo u nastojanju da budu privlačne muškarcima – posebno sada kada znamo da istraživanja pokazuju da su dve osobine za koje muškarci kažu da su najlepše na ženi, jasne i jednostavne.

Ljubav, Par
foto: Profimedia

Prema rezultatima studije iz 2016. koju su sproveli francuski naučnici pod naslovom „Lepota je u efikasnom kodiranju posmatrača“ i objavljenoj u časopisu Royal Society Open Science, što su crte lica žene jednostavnije, to će ih muškarci verovatno naći privlačnijim.

Odgovori su procenjeni posmatranjem kvaliteta koje istraživači nazivaju „retkost i generalno efikasnije neuronsko kodiranje“. Očigledno, što je žensko lice jednostavnije, muškarcima je lakše da ga kognitivno obrađuju.

Ova jednostavnost čini njene crte lica prijatnijim za oko, jer naš mozak ima tendenciju da gravitira prema jednostavnim stimulansima.

Sprovodeći studiju, istraživački tim koji je predvodio dr Julien Renoult iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Parizu želeo je da bolje razume koje osobine muškarci traže kada procenjuju privlačnost ženskog lica.

Uzorku od 169 muškaraca koji su regrutovani sa juga Francuske prikazan je niz nasumičnih ženskih lica na računaru i od njih je zatraženo da rangiraju lica na skali između nula (najniža tačka na skali privlačnosti) i 20.

Par, Ljubav
foto: Profimedia

Istraživači su zatim razvili algoritam za filtriranje osobina lica koje su muškarcima smatrali najprivlačnijim.

Algoritam je posebno tražio osobinu poznatu kao oskudnost u svojoj proceni lepote - i pronašao snažnu vezu između njih.

„Retko lice je lice koje je efikasno kodirano u mozgu — to jest, koristi samo nekoliko neurona. Drugim rečima, lako ih je obraditi u mozgu“, rekao je Renoult za Medical Daily.

„Retka lica su obično jednostavna, sa glatkom teksturom kože, nekoliko bora i glatkim linijama konture.

Ženska lica su najlakša za mozak za obradu i simetričnija su i jednostavnija, bez većih karakteristika.

Renoult je rekao da bi ovo istraživanje moglo pomoći da se istakne potreba za boljim razumevanjem zašto određene fizičke osobine vidimo kao lepe, kako se ova percepcija razvija i ulogu koju igra u selekciji parenja.

"Otkrili smo da oskudnost može objasniti između 10 i 15 odsto varijacije u privlačnosti, što otvara prostor za mnoge druge biološke, kulturne i individualne faktore koji utiču na izbor partnera," piše YourTango.

01:12

STARS EP96-BIKOVIC

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.