OVAKO MAČKE MOGU DA PREDOSETE BOLEST: I LEKARI su ostali začuđeni, SVI BRUJE O ONOM ŠTO JE URADILA
Mačka, Foto: Printscreen/Youtube/ Justus School or Work Stuff

Ovo niste znali

OVAKO MAČKE MOGU DA PREDOSETE BOLEST: I LEKARI su ostali začuđeni, SVI BRUJE O ONOM ŠTO JE URADILA

Evo kako je mačka spasila svojoj vlasnici život

Objavljeno: 06:59h

Mačke imaju dobru intuiciju, to je opšte poznato, ali za ove primere sigurno niste još čuli!

Da mezimci mogu da nanjuše bolest kod svojih vlasnika, potvrdio je i osmogodišnji mačak Teo, koji je cele noći držao budnom svoju vlasnicu, Amerikanku Šarlot, kako su nedavno preneli svi svetski mediji. Kako je Šarlot ispričala, uopšte joj nije bilo jasno zašto joj njen mačak ne dâ da spava i stalno je budi dirajući je šapom po licu ili ležeći na njenoj glavi. Kako se ispostavilo, u njenom telu se stvorio tromb koji je mogao da izazove emboliju pluća, srčani ili moždani udar. Bilo joj je sve lošije i, iako je želela da zaspi, njen ljubimac joj to nije dozvoljavao. Kada je nakon nekoliko sati shvatila da joj se stanje pogoršava, pozvala je hitnu pomoć i lekari su joj rekli da joj je mačak spasao život, jer da se ugrušak pokrenuo iz njenog kolena i krenuo krvotokom, najverovatnije se ne bi probudila. Ovako ju je mačak držao budnom i svesnom, zbog čega je Šarlot zatražila pomoć lekara.

Mačka, Vidra
foto: PrintScreen/ TikTok/ aty0730

Profesorka Kristin Vitejl Šriv sa Univerziteta u Oregonu u svojoj studiji objasnila je da je mačka životinja koja je u mnogim segmentima neuporedivo savršenija od čoveka, i da može mnogo toga što je čoveku nedostižno.

U krugu zadataka koje mačke mogu da obavljaju neuporedivo bolje od ljudi jeste i rano otkrivanje bolesti na osnovu preciznog čula njuha. To se posebno odnosi na kancerogene tumore, koje životinje mogu da otkriju na osnovu mirisa, a tome u prilog svedoči i situacija iz moje kuće. Jedna od mojih mačaka imala je naviku da posebno dugo njuška jednu stranu glave druge mačke. Iako je maca izgledala sasvim dobro, kasnije smo otkrili da je imala kancerogeni tumor u oblasti koju je druga prethodno intenzivno mirisala. To me je uverilo da ova bolest ima svoj miris, koji čovek ne oseća, ali koji mačke mogu da prepoznaju – posvedočila je ova naučnica.

Bonus video: Mural psu Bagiju

03:21

Mural vernom prijatelju i drugu iz kraja - psu Bagiju

(Espreo/Petmagazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.