AKO VAS UJEDE CRNA UDOVICA, OVO MORATE DA URADITE: Nipošto ne čekajte ni minut, ODMAH ISPOŠTUJTE
Crna udovica, Foto: Printscreen/Youtube/Trebinje Live

paŽnja

AKO VAS UJEDE CRNA UDOVICA, OVO MORATE DA URADITE: Nipošto ne čekajte ni minut, ODMAH ISPOŠTUJTE

Ujedi nastaju zbog nepažnje osobe, dodira sa kožom, pa se ona instinktivno brani ugrizom i ubrizgavanjem neurotropnog otrova, kažu u HZJZ

Objavljeno:

Crna udovica je noćni, povučeni insekt koji retko napušta mrežu i živi uglavnom na primorju, stoga ga se pazite kada odete na odmor.

Ujedi nastaju zbog nepažnje osobe, dodira sa kožom, pa se ona instinktivno brani ugrizom i ubrizgavanjem neurotropnog otrova, kažu u HZJZ.

Crna udovica je najotrovniji pauk na našem podneblju čiji neurotropni toksin može izazvati teške simptome, pa čak i smrt u posebno rizičnoj populaciji. Sam ubod je često neprimećen; izaziva veoma jak bol, grč mišića oko mesta injekcije koji se širi po celom telu, znojenje, povraćanje; ozbiljne komplikacije mogu nastati kod dece, starijih i osoba sa hroničnim bolestima. Neophodno je što pre otići u najbližu zdravstvenu ustanovu. Sve je to razlog da se upoznate sa izgledom crne udovice, njenim staništem, kliničkom slikom trovanja, kao i principima lečenja, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), piše 24sata.

"Crna udovica (malminjat, crna baba, crveni pauk; Latrodectus mactans tredecimguttatus) je pauk rasprostranjen uglavnom na primorju. Telo mu je baršunasto crno, obraslo dlakom. Na leđima ima crvenih tačaka, ali to ne mora biti. Dužina je oko 1,5 cm - ženka je veća (do 18 mm), dok mužjak ne prelazi veličinu od 3-5 mm. Svoju mrežu crna udovica najčešće gradi veoma blizu zemlje, po ivicama jaraka, u žitu ili travi, ispod ili pored krupnog kamenja, u šupljinama drveća, na dnu panjeva i mladih izdanaka maslina u izgorelim maslinicima, ali ponekad i u lišću, gustoj makiji, šikarama, posebno u predelima sa crnim pašnjacima. Treba zapamtiti da se često zadržava na napuštenim vozilima, garažama, štalama, šupama, spoljnim toaletima i napuštenim građevinskim mašinama", objasnili su oni.

Kažu da je mreža, koju prave crne udovice, najčešće neugledna, nepravilnog levkastog oblika, zaštićena travama, lišćem, slamkama, grudvama zemlje i ostacima insekata.

"Crna udovica je noćni, povučeni insekt koji retko napušta mrežu sa koje visi leđima okrenutim nadole. Pošto se hrani raznim insektima, pomaže u održavanju ekološke ravnoteže (prirodna zaštita useva od štetočina i sl.). Ujedi nastaju zbog nepažnje osobe pri dodirivanju kože, pa se ona instinktivno brani ugrizom i ubrizgavanjem neurotropnog otrova (a-latrotoksin). Ovaj neurotoksin otvara presinaptičke kanale, što stimuliše oslobađanje različitih neurotransmitera sa posledičnom prekomernom stimulacijom neuromišićnih veza", kažu iz zavoda za javno zdravstvo.

Pauk, Crna udovica
foto: Profimedia

Takođe su spomenuli koji simptomi se javljaju nakon ujeda i šta treba učiniti odmah nakon ujeda:

"Ujed crne udovice je gotovo bezbolan, a često prođe nezapaženo. Mesto ugriza može biti jedva primetno, sa pojavom otoka i blagog crvenila, a u roku od sat vremena oko mesta ugriza se pojavljuju grčevi mišića koji se potom šire na grupe većih mišića, kao što su trbušni, leđa, grudni koš i butine. Glatki mišići, kao što su bronhi ili materica, takođe mogu biti pogođeni. Ostali simptomi obično uključuju mučninu i povraćanje, glavobolju, obilno znojenje, pritisak u grudima, anksioznost i povećan krvni pritisak i rad srca. Lice ugrizene osobe može poprimiti karakterističan izgled, Latrodectus facies, karakteriše ga grč mišića lica, otok očnih kapaka, suzenje i slinjenje. Bolni tonički spazam trbušnih mišića može biti toliki da imitira akutni abdomen i navede lekara da veruje da je u pitanju upala slepog creva ili neko drugo akutno hirurško oboljenje", savetuju i napominju da ugrizena osoba mora odmah da se javi lekaru i da, ako je moguće, ponese pauka sa sobom radi tačne identifikacije.

Uobičajena sistemska trostruka terapija je:

- analgetici protiv bolova - relaksanti protiv mišićnih grčeva - intravenozno davanje kalcijum glukonata

Pored navedenog, treba proveriti da li je potrebno da se osoba vakciniše protiv tetanusa, a mesto ujeda tretira lokalno kako bi se sprečila infekcija.

Bonus video:

07:06

CECA JE CRNA UDOVICA! Saša Vidić za Kurir tv otkrio sve njene MRAČNE STRANE: Bila je devojka Šiptara, OBOŽAVA KRIMINAL!

(Espreso/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.