OVIH 5 STVARI NIKAKO NE ČISTITE SIRĆETOM: Džabe svi TRIKOVI ako morate celu KUHINJU da menjate
Kuhinja, Foto: Printscreen/Facebook/dailymail.co.uk

greška koja puno košta

OVIH 5 STVARI NIKAKO NE ČISTITE SIRĆETOM: Džabe svi TRIKOVI ako morate celu KUHINJU da menjate

Niko ne želi da zbog higijene ošteti čitave elemente, evo koji 5 stvari ne treba čistiti sirćetom u kući

Objavljeno:

Sirće može biti fantastičan način prirodnog čišćenja mnogih delova kuće, bez upotrebe hemikalija. Međutim, jedan stručnjak je ekskluzivno upozorio da može „lako da ošteti” određene stvari u domovima.

Razumljivo je pretpostaviti da se sirće može koristiti za skoro sve. Na kraju krajeva, poznato je da je ovo sredstvo za čišćenje nešto poput prirodnog multipraktik proizvoda.

Iako je to možda tačno, s obzirom da je prirodno dezinfekciono sredstvo i može brzo da rastvori tvrdokornu prljavštinu i mrlje, ali baš kao i svaki proizvod za čišćenje, nije pogodan za sve površine ili predmete u domu.

Evo pet oblasti kupatila i kuhinje da biste izbegli čišćenje belim sirćetom i zašto:

Sirće
foto: Profimedia

1. Kamene površine

Stručnjak je primetio da, pošto je belo sirće kiselo, može oštetiti tvrde, porozne površine poput mermera, granita, krečnjaka i travertina. Iako sirće neće biti tamo dovoljno dugo da izazove veliku štetu, može izjedati površinu i uzrokovati da kamene površine izgube svoj sjaj. „Kiselina u belom sirćetu će ukloniti zaštitnu masu koja pomaže u zaštiti ovih površina od mrlja i promene boje. Ovo može ostaviti kamen da izgleda dosadno i izbledelo."

2. Drvene površine

Neki se zaklinju u razblaženo sirće za čišćenje drvenih površina, ali istina je da sirće može pojesti na kraju, čak i kada je razblaženo.

Drvo je porozno i može se „lako oštetiti“ kiselim supstancama poput belog sirćeta. Ekspert je objasnio da će kiselina „skinuti“ zaštitni sloj, ostavljajući drvo suvim i „ranjivim na habanje“. Sigurnija opcija je upotreba proizvoda za čišćenje koji je posebno formulisan za drvo. To znači da izbegavate i univerzalna sredstva za čišćenje, osim ako izričito ne kaže da se može koristiti na drvenim površinama.

3. Metalne površine i predmeti

Neki ljudi preporučuju natapanje metalnih predmeta, kao što su kuhinjski noževi, u sirćetu kako bi se oslobodili mrlja od rđe. Ali, ako se često koristi, sirće može da ih otupi i ošteti. Beli sirće može da „korodira i potamni” završnu obradu metala poput nerđajućeg čelika, mesinga i bakra. Takođe može „rastvoriti zaštitni premaz“ na vodovodnim instalacijama, što dovodi do rđe i oštećenja.

Kuhinja, Kuvanje, Šepe, Šerpa, Tiganj, Šporet
foto: Profimedia

4. Obojene, okrečene površine

Kada je reč o farbanim površinama, kiselina u belom sirćetu može „skinuti boju“, ostavljajući površinu „mutnom i obezbojenom“. Supstanca takođe može oštetiti osnovni materijal, što dovodi do ružnih „pukotina i savijanja“.

5. Tapacirane stvari

Sirće je „suviše grubo“ za tkanine za tapaciranje i može oštetiti vlakna, što dovodi do „suza“ i drugih oštećenja. Prirodno sredstvo takođe može ostaviti za sobom neprijatan miris koji se često može „teško ukloniti“.

ITALIJANSKA KUHINJA NA SRPSKI NAČIN! Majka i snajka iznele pred Dušana minestrone supu i lazanje: OVAKO IH JE OCENIO:

00:28

ITALIJANSKA KUHINJA NA SRPSKI NAČIN! Majka i snajka iznele pred Dušana minestrone supu i lazanje: OVAKO IH JE OCENIO

(Espreso/ Express.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.