NIKAKO NEMOJTE JESTI KOKICE IZ MIKROTALASNE: Stručnjak otkrio KAKO da spremite da budu najzdravija GRICKALICA
Kokice, Foto: Profimedia

zabluda

NIKAKO NEMOJTE JESTI KOKICE IZ MIKROTALASNE: Stručnjak otkrio KAKO da spremite da budu najzdravija GRICKALICA

Poslednjih godina verujete da su zdrava grickalica, a to nije baš toliko tačno

Objavljeno:

Kruži priča o kokicama da su zdrava alternativa za grickanje, pogotovo poslednjih godina. Dok gledate utakmicu ili film, preporučuje se da pre jedete kokice nego neki masan čips ili nešto drugo, manje zdravo.

Da su zdrave, jesu, ali ako ih presolite ili stavite previše putera, onda to što imaju dosta vlakana uopše neće biti od pomoći.

Da li su kokice zdrave?

Barbara Olendzki vanredni profesor zdravstvenih nauka ističe za Jues tudej a jedna šolja ove grickalice sadrži 116 kalorija. Problem nastaje kad se u kokice ubaci puter i so koja zadržava tečnost u organizmu.

- Nisu problem same kokice već način njihove pripreme. Glavna mana im je što ih se ne možemo zasititi i što ih više jedete imate veću potrebu da jedete još. Posebno su problematične gotove kokice koje se samo ubace u mikrotalasnu rernu zato što sadrže previše soli i brojne aditive kako bi ostale sveže - rekla je ona.

Kokice
foto: Profimedia

Prema njenim rečima, važno je boditi računa i kako se jedu kokice. Dešava se da sitni komadići ili ljuspice zapadnu u dunik što izaziva iritaciju pa i oštećenje disajni puteva.

- Kokice nisu najzdravja hrana a ljudi ih često jedu zbog smirujućeg faktora grickanja. Umesto toga ja bih pre preporučila da se jede hrskavo povrće ili orašasti plodovi koji su vrlo zdravi - naglasila je dr Barbara.

Najzdravija priprema

Ako želite zdraviju gricklicu prporučuje se da se kokice pripreme suvim pečenjem odnosno na vazduhu i da se ne dodajete so. Zbog toga nećete biti u velikom iskušenju da ih nekontrolisano jedete.

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA:

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso/ Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.