AKO PUNITE FLAŠE VODOM I STAVLJATE U FRIŽIDER OBAVEZNO PROVERITE OVAJ DEO NA DNU: Može vam SPASITI ŽIVOT, opasno je
Flaša, Foto: Printscreen YouTube/ADVENTURE ADDICTZ

pažnja

AKO PUNITE FLAŠE VODOM I STAVLJATE U FRIŽIDER OBAVEZNO PROVERITE OVAJ DEO NA DNU: Može vam SPASITI ŽIVOT, opasno je

Retko ko proverava oznake o vrsti plastike koje treba da budu na dnu svake plastične boce i da nam kažu da li ih uopšte smemo više puta koristiti

Objavljeno:

Dok nas meteorolozi plaše vrhuncima vrelog letnjeg talasa, gotovo sigurno se u svakoj kući frižideri pune dodatnim bocama vode za hlađenje. Pošto u frižideru nikad nema dovoljno mesta za „težu“ ambalažu, svi posežu za plastičnim bocama, kao što su one od kupljene vode, mineralne ili nekog soka.

Retko ko proverava oznake o vrsti plastike koje treba da budu na dnu svake plastične boce i da nam kažu da li ih uopšte smemo više puta koristiti.

plastika
foto: Profimedia

Uvek mislimo: „Ovaj put neće biti problema, nesreće se uvek dešavaju drugima, neće nam ništa biti ako još jednom stavimo vodu u praznu plastičnu bocu za hlađenje…“Ali grešimo, jer nije svaka plastika ista, zbog čega svaka ima svoju oznaku i ne znači da svaka može biti ponovno korišćena.

Na dnu svake boce se nalazi trougao sa određenim brojem, koji govori koliko je ta boca opasna za zdravlje, da li otpušta mikroplastiku ili više ili manje kancerogenih supstanci.

Plastika koja se koristi za izradu boca ima sedam kategorija, a odavno je utvrđeno da ovih sedam kodova za identifikaciju plastike imaju različite nivoe toksičnosti.

Neke su označene kao „dobra“ plastika, ako uopšte možemo nazvati bilo koju plastiku dobru kada je u pitanju konzumacija. Ali prihvatimo tu ocenu, pa evo šta možemo, a šta ne možemo ponovo koristiti prema kategorijama.

Frižider
foto: Mike Ford / Alamy / Alamy / Profimedia

1 – PET (PETE)

(Izbegavati)

Ovo je polietilen tereftalat koji se koristi za izradu boca za vodu, sokove, deterdžente. Jedino dobro je što se može reciklirati.

Boce ovog sastava su namenjene isključivo jednokratnoj upotrebi, jer postoji mogućnost da ispuštaju teški metal antimona i hemijsko jedinjenje EPA, koje negativno utiče na funkciju hormona. Osim toga, mogu sadržavati i kancerogene materije.

2 – HDP (HDPE)

(„Dobra“ plastika)

Ovde govorimo o polietilenu visoke gustine koji se najčešće koristi za mlečne boce i može se reciklirati.

Smatra se da je ovo „dobra“ plastika koja je bezbedna za upotrebu, jer postoji vrlo mala verovatnoća da će ispustiti štetne hemikalije u vodu.

3 – PVC (3V)

(Izbegavati)

Ovo je polivinil hlorid koji se koristi za izradu plastičnih podova, saksija za cveće, kreditnih kartica, tuš zavesa…

Ovakva plastika se i dalje najčešće koristi za izradu plastičnih boca, iako otpušta dve otrovne hemikalije koje remete funkciju hormona u ljudskom telu.

Frižider
foto: Profimedia

4 – LDPE

(„Dobra“ plastika)

Ovo se odnosi na polietilen niske gustine koji se koristi za izradu omota za CD, plastičnih kesa za kupovinu ili zamrzavanje hrane.

Ne otpušta hemikalije u vodu.

5 – PP

(„Dobra“ plastika)

Ovde govorimo o polipropilenu koji se koristi za izradu plastičnih čepova, slamki, kutija za čuvanje hrane, a često se ne reciklira.

Ovo je „dobra“ plastika koja ne šteti zdravlju. Čašice za jogurt i boce za sirupe se prave od ove plastike.

6 – PS

(Izbegavati)

Ovde govorimo o opasnom polistirenu, koji spada u „lošu“ plastiku od koje se prave plastične čaše za kafu. Otpušta kancerogenu supstancu stiren.

Namena je samo za jednokratnu upotrebu, kao što su čaše za kafu ili ambalaža za brzu hranu.

7 – PC (ili bez oznake)

(Izbegavati)

Ovo je najgora mešavina nekoliko vrsta plastike. Najnezdravija plastika koja se koristi za pakovanje prehrambenih proizvoda. Plastika sa brojem 7 ili bez oznake (što znači da je 7) otpušta hemikaliju BPA koja je povezana sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, dijabetesa i abnormalnosti jetrenih enzima. Neverovatno je da se koristi za izradu flašica za bebe, ali i sportskih boca, kao i za proizvodnju posuda za čuvanje hrane. Evropska unija je zabranila korišćenje ove plastike za izradu boca za bebe, navodi Danas.

Na kraju, kada smo razjasnili „dobru“ plastiku i plastiku koju treba izbegavati, recimo da plastika nikada nije dovoljno dobra i da je oprezan pristup važan u svakom koraku. Svi plastični proizvodi mogu ispuštati otrovne hemikalije kada se zagreju ili oštete.

Stoga bi najbolje bilo ne koristiti bilo koju plastiku za hlađenje vode u frižideru.

Ako zaista ne možete piti „toplu“ vodu iz česme i zavisite od rashlađene vode iz frižidera, birajte druge vrste boca ili posuda. Staklo je uvek najsigurnija opcija, a svako domaćinstvo ima barem jednu nepotrebnu staklenu bocu koja može biti korisna za držanje vode u frižideru. Kažu da su keramika ili nerđajući čelik bolji od plastike, ali ništa nije sigurnije od stakla.

00:00

MAJKE I SNAJKE S04E40

(Espreso/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.