DOKTORKA IVANA TVRDI DA DODATE OVO U LIMUNADU I ZAŠTITIĆETE SRCE: Jedan SASTOJAK će napraviti čudo
Dr Ivana Stefanović, Foto: Printscreen/RTS

paŽnja

DOKTORKA IVANA TVRDI DA DODATE OVO U LIMUNADU I ZAŠTITIĆETE SRCE: Jedan SASTOJAK će napraviti čudo

. Iako neki stariji sugrađani možda nisu ljubitelji rashladnih uređaja poput klima uređaja, dr Stefanović ističe da je klima manje zlo i da može da spase mnoge živote tokom vrelih dana

Objavljeno:

U jutarnjem programu Kurir televizije, dr Ivana Stefanović, specijalista urgentne medicine, dala je korisne savete u vezi sa zdravstvenim tegobama koje se javljaju pri visokim temperaturama.

Ona je posebno naglasila da vrućinu najteže podnose stariji, posebno kardiovaskularni bolesnici i da je važno ostati kod kuće, u nenamještenim sobama. Iako neki stariji sugrađani možda nisu ljubitelji rashladnih uređaja poput klima uređaja, dr Stefanović ističe da je klima manje zlo i da može da spase mnoge živote tokom vrelih dana.

Kada je reč o pacijentima koji boluju od astme, dr Stefanović je istakao da visoka vlažnost može da pogorša tegobe. Za njih preporučuje izbegavanje hrane bogate ugljenim hidratima, jer njihovo varenje može povećati respiratorni napor. On savetuje da konzumirate manje ugljenih hidrata i preporučuje da pijete više tečnosti, kao što su voda, zaslađene limunade ili čajevi. Za održavanje energije srca preporučuje unos brzih šećera, poput meda ili voća poput lubenice, koji sadrže vodu i šećer koji će zadovoljiti telo.

limunada
foto: Emilija Jovanović

Kada je reč o mladima, dr Stefanović naglašava da visoke temperature mogu da izazovu kolaps, posebno kod žena sa nižim krvnim pritiskom. On preporučuje da uvek imate pri ruci tečnost, kao što je zaslađena limunada ili voda, kao i slana hrana da biste nadoknadili elektrolite izgubljene znojem.

- Volim da kažem da je zdrava limunada, zaslađena medom, ali kako god hoćete - voda, čajevi su takođe odličan izbor. Zašto tvrdim da ih treba zasladiti? Zato što je vašem srcu potreban brz nalet energije. Koliko god da pazite na svoju težinu, uzmite neke zdrave šećere jer su vam sada potrebni, ili voće poput lubenice – puno vode i prirodnog šećera koje će vam pomoći da se osećate dobro. Takođe, uvek imajte nešto slano, posebno one sa nižim pritiskom. Preporučujemo zdrave grickalice poput kikirikija, lešnika, badema – šta god želite – rekla je Stefanović.

01:00

HITNA POMOĆ IMA PUNE RUKE POSLE USLED PAKLENIH VRUĆINA! Kurir televizija istražuje: Koji ljudi su najugroženiji?

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.