OVE STVARI STRAHOVITO PRIVLAČE ZMIJE U AUTOMOBILE: Najveća im je META, teško da ćete ih moći ODBITI
Zmija, Foto: Interpix / Alamy / Profimedia

vaŽno

OVE STVARI STRAHOVITO PRIVLAČE ZMIJE U AUTOMOBILE: Najveća im je META, teško da ćete ih moći ODBITI

Sledećih pet stvari mogu učiniti vaše vozilo još privlačnijim zmijama

Objavljeno:

Na neočekivanim mestima zmije su uvek neprijatno iznenađenje – bilo da je to u vašem dvorištu ili unutar vašeg doma. Ali jedno od poslednjih mesta na kojima želite blizak susret sa zmijom je vaš auto.

Niko ne želi da zaglavi u tako skučenom prostoru sa zmijom, naročito ne usred vožnje.

Iako ne možete u potpunosti sprečiti zmiju da potraži utočište u vašem vozilu, određene greške mogle bi vas, odnosno vaše vozilo učiniti još većom metom, prenosi Bestlife.

Sledećih pet stvari mogu učiniti vaše vozilo još privlačnijim zmijama.

zmija
foto: Odilon Dimier / PhotoAlto / Profimedia

1. Upaljen motor

Zašto su auto gume uvek samo crne boje, jeste li se nekad zapitali?…

S obzirom na to da su zmije hladnokrvne, često će tražiti topla mesta, kaže stručnjk za zmije A.H. Dejvid. “Kao gmizavci, zmije zavise od svoje okoline kako bi regulisale telesnu temperaturu. Zagrejan motor je dobar izvor toplote”, dodaje Dejvid. Zato tokom hladnijih letnih noćim ili prohladnih ranih jutra ne ostavljajte motor uključen bez razloga. Naravno, vaš automobil može ostati topao još neko vreme nakon gašenja, pa Dejvid takođe preporučuje ljudima da “pokušaju da parkiraju u svojoj garaži” kako bi zmijama otežali pristup vozilima.

2. Parkiranje u blizini visoke trave ili šumovitog područja

Ako morate parkirati automobil van garaže, postoje određena mesta koja ipak treba izbegavati. Zmije se često skrivaju u područjima s visokom travom ili u šumovitim područjima jer su to “prirodna staništa za mnoge vrste zmija”, kaže David. “Pokušajte da parkirate na očišćenim mestima, dalje od visoke trave ili šume”, upozorava.

3. Otvoreni prozori

Ako čak i malo ostavite prozor vašeg automobila otvoren to može zmiji omogućiti privlačan pristup, kaže veterinarka Georgina Ushi Filips. “Zmije bi mogle da budu zainteresovane za vaše vozilo zbog onoga što je unutra, ali u mnogim slučajevima one samo traže sigurno mesto za predah, a vaš automobil može biti savršeno mesto za skrivanje”, objašnjava ona. Upozorava da treba biti oprezni s ostavljanjem prozora, čak i minimalno, otvorenim – naročito ako se nalazite u podneblju gde obitavaju zmije. “Zmije mogu koristiti grane drveća ili druge predmete u blizini kako bi lakše pristupile vašem vozilu”, dodaje ona.

4. Nered u vozilu

zmija
foto: blickwinkel / Alamy / Profimedia Slično

Neuredan auto ne odvraća zmije, već suprotno, tvrdi konzervatorski naučnik Čarls van Ris. “Nered pruža više skrovišta za zmije”, objašnjava Ris. “Što imaju više mesta da se sakriju, to se osećaju sigurnije i verovatnije je da će se zadržati. I ne samo to, isti uslovi će biti privlačni i glodarima, jednom od omiljenih plenova zmija”, kaže ona, a prenosi N1.

5. Hrana u vozilu

Osim nereda, trebalo bi pripaziti i da ne ostavljate bilo kakvu vrstu hrane, tvrdi Filips. “Zmije imaju neverovatan njuh i čak ih mali komadić hrane može privući do vašeg vozila”, kaže ona. “Postoji mnogo ljudske hrane koju zmije rado jedu, pa čak i ako ne žele vaše ostatke pomfrita, rado će pojesti glodare i insekte koji traže vaš ostatak ručka”, dodaje. Ali nije samo ljudska hrana razlog za zabrinutost. “Mnogim će zmijama hrana vašeg ljubimca biti jednako privlačna (ako ne i privlačnija)”, objašnjava.

02:56

Herpetolog objašnjava šta raditi posle ujeda zmije

(Espreso/Bestlife/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.