SZO OBJAVILA ŠTA MOŽE OPASNO DA VAM NARUŠI ZDRAVLJE: Odmah smanjite konzumaciju SOKOVA, ŽVAKA I SLADOLEDA
Sok, Foto: Printscreen/youtube/Bokina kuhinja

GLEDAJTE

SZO OBJAVILA ŠTA MOŽE OPASNO DA VAM NARUŠI ZDRAVLJE: Odmah smanjite konzumaciju SOKOVA, ŽVAKA I SLADOLEDA

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), SZO i Zajednički stručni odbor za prehrambene aditive (JECFA) objavili su procenu uticaja po zdravlje hemijskog zaslađivača aspartam

Objavljeno:

Veštački zaslađivač aspartam, koji se nalazi u dijetalnim napicima, žvakama, želatinu, sladoledu, mlečnim proizvodima poput jogurta, žitaricama koje koristimo za doručak, pasti za zube i lekovima kao što su kapi za kašalj i vitamini u tabletama koje se žvaću, mogući je izazivač raka, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), SZO i Zajednički stručni odbor za prehrambene aditive (JECFA) objavili su procenu uticaja po zdravlje hemijskog zaslađivača aspartam.

Sok
foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

- Pozivajući se na "ograničene dokaze" o kancerogenosti kod ljudi, IARC je klasifikovao aspartman kao "moguće kancerogen" za ljude, dok je JECFA ponovo potvrdila prihvatljiv dnevni unos od 40 mg/kg telesne težine - navodi se u saopštenju.

IARC ovaj zaslađivač klasifikuje kao moguće kancerogen za ljude (Grupa 2B) na osnovu ograničenih dokaza o raku kod ljudi (konkretno, za hepatocelularni karcinom, koji je vrsta raka jetre).

- Postojali su ograničeni dokazi za rak kod eksperimentalnih životinja i ograničeni dokazi vezani za moguće mehanizme za izazivanje raka. Komitet je zaključio da procenjeni podaci ne ukazuju na dovoljan razlog za promenu prethodno utvrđenog prihvatljivog dnevnog unosa (ADI) 0-40 mg/kg telesne težine za aspartam. Komitet je ponovo potvrdio da je bezbedno za osobu da konzumira ovaj zaslađivač u okviru tog dnevnog ograničenja.

Na primer, s limenkom dijetalnog bezalkoholnog pića koja sadrži 200 ili 300 mg aspartama, odrasla osoba težine 70 kg bi morala da konzumira više od devet do 14 limenki dnevno da bi premašila prihvatljiv dnevni unos, pod pretpostavkom da nema drugog unosa iz drugih izvora hrane.

Prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije, kaže za Kurir da debata o aspartmanu traje decenijama.

- Studija iz 2019. pokazala je da nije potvrđena veza između hrane bez šećera i raka, ali nakon godinu dana počeli su da pristižu demanti za kolorektalni rak, rak grlića materice, rak jetre. Zatim je pokazano na glodarima da aspartman ima kancerogeno dejstvo i upućen je javni poziv da se preispita rizik na zdravlje koji nosi upotreba aspartama - objašnjava prof. dr Stanišić:

- Osim gaziranih sokova, unos aspartama preko žvakaćih guma i sladoleda bez šećera, dijetetskih proizvoda koji su namenjeni dijabetičarima je najčešći. Posebno je opasno što najmlađi danas unose gazirane sokove bez šećera i žvake što znači da su izloženi aspartamu u najosetljivijem periodu života i duže nego prethodne generacije

Šta je aspartam

Aspartam se koristi od 1980. godine

Od 180 do 200 puta je slađi od šećera

Sladoled, Sladoled od višanja
foto: Printscreen/Youtube/ How 2 Bake It by Marko Strižak

Prehrambena industrija ga koristi kao aditiv zaslađivač i pojačivač arome u skoro svim prehrambenim proizvodima i napicima.

Dozvoljena dnevna doza je oko 40 mg na kilogram telesne težine

Dodaje da ne smemo izgubiti iz vida činjenicu da ovakvi nalazi kompromituju multinacionalne kompanije koje imaju ogromne interese da zadrže svoje potrošače, pa je svaki vid borbe za dokaze o bezbednosti s njihove strane moguć.

Ne treba preterivati sa unosom

Prof. dr Katarina Lalić, endokrinolog, kaže da je u ovoj studiji rečeno da postoji mogućnost da, uslovno rečeno, aspartam može izazvati karcinom ukoliko se unosi u velikim količinama dnevno.

- Međutim, neko ko ima prosečnu težinu... Pa i deca dnevno ne piju sigurno više od 14 limenki gaziranog soka i sveukupno ne unose više od 40 mg ovog zaslađivača. Mnogo je opasnije pušenje, na primer, za nastanak kancera, ali svakako ne treba preterivati sa unosom, odnosno najbitnije je zdravo se hraniti.

- Postoji mnogo razloga zašto ovakve namirnice sa šećerom ili bez njega treba da izbegavamo ili unosimo ograničeno, i u to nema sumnje - kaže prof. dr Stanišić i podseća da šećer ostavlja negativne posledice po srce i može dovesti do dijabetesa, dok ovaj veštački zaslađivač može da izazove rak.

02:11

POSLALI SMO TUŽBU, OVO TRAŽIMO ZA SLAĐANA Supruga pritvorenog policajca sa KiM: Ugroženo mu je zdravlje, ukinuli mu tablete!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.