OVO JE NAJEFIKASNIJI NAČIN ZA UKLANJANJE KOROVA: Pre nego što krenete da radite TO zalijte BAŠTU i GLEDAJTE
Korov, Foto: Printscreen YouTube/lekovite biljke

genijalno

OVO JE NAJEFIKASNIJI NAČIN ZA UKLANJANJE KOROVA: Pre nego što krenete da radite TO zalijte BAŠTU i GLEDAJTE

Plevljenje, odnosno čupanje korova iz korena je mnogo efikasnije, jer se na taj način uklanja i koren biljke, pa je rast novih izdanaka dosta sporiji

Objavljeno:

Korov mnogim domaćinstvima predstavlja veliki problem, a ono što je još teže jeste kako da se ukloni.

Postoji način koji može da vam pomogne i videćete rezultat.

Proleće je pravo vreme da se napravi baštica. Bila ona velika, mala, puna cveća ili povrća, potpuno je svejedno, važan je kontakt sa prirodom. A deo prirode su i sve one nepoželjne biljke i korov koji po pravilu uvek brže napreduje i otporniji je od biljaka koje uzgajate. Ovde ćemo navesti samo prirodne i one kućne priručne načine da se oslobodite ove napasti:

Korov
foto: Printscreen/youtube/LekoviteBiljke

Prekrivanje najlonom ili novinama

Ako imate bašticu kod koje nije na prvom mestu estetika, već samo želite da vaš paradajz nesmetano napreduje, jedno od rešenje je da zemljište između stabljika biljaka koje uzgajate prekrijete sa nekoliko slojeva novina, ili crnim najlonom. Na taj način prekinuće se prolaz svetlosti, pa korov neće moći da napreduje. Ako ste upotrebili najlon, ovo rešenje je zgodno i zato što će se vlaga više zadržavati u zemljištu, pa će biljke bolje da napreduju.

Plevljenje i okopavanje

Jedan od efikasnijih načina da se rešite korova, ali i jedan od najomraženijih baštenskih poslova. Okopavanje je manje efikasno, jer posle njega koren korovnih biljaka ostaje u zemlji, pa on brzo počne opet da napreduje. Plevljenje, odnosno čupanje korova iz korena je mnogo efikasnije, jer se na taj način uklanja i koren biljke, pa je rast novih izdanaka dosta sporiji. Idealno je da veče pre plevljenja baštu dobro zalijete. Tokom noći površina zemlje će se prosušiti pa neće biti blata, a u zemlji će se zadržati dovoljno vlage da se koren lakše iščupa i, što je jednako važno, da ne ostaje u zemlji, odnosno da se otkine samo stabljika.

Korov
foto: Printscreen/Tiktok/offliveoak

Vrela voda

Ovaj metod je veoma efikasan za upotrebu van bašte, na primer na spojevima betonskih površina, izmađu ispucalih ploča i gazišta u dvorištu, u uglovima stepeništa… To su mesta na kojima redovno rastu veoma uporne biljke. One se lako uklanjaju trimerom, ali ako ih prvo iščupate, pa sve pukotine zalijete vrelom vodom, rešićete se plevljenja do kraja sezone.

Bašta
foto: Printscreen/Youtube/LifeWithMike85

Herbicid iz kućne radinosti

Postoji i domaći herbicid koji kombinuje nekoliko snažnih sredstava i prilično je efikasan. Za naročito uporne korove, pripremite mešavinu sirćeta razblaženog vodom, soli i deterdženta za sudove. Sipajte u pumpicu sa raspršivačem i isprskajte korov. Imajte na umu da će ovaj domaći herbicid ubiti sve biljke koje dotakne, pa pripazite na biljke koje ne želite da uništite. Takođe, prskajte sirćetom samo u ranim jutarnjim časovima i to kad nema vetra i oblaka – sunce će pojačati dejstvo sirćeta i nećete rizikovati da kiša opere tek naprskane biljke.

Bonus video:

01:56

OVAJ POLJOPRIVREDNIK IMA POSLA TOKOM ČITAVE GODINE, 24h DNEVNO: Sadi 3 različite kulture, samo na jednoj njivi ima 14.000 zasada

(Espreso/Krov.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.