OVA BILJKA JE TOLIKO LEPA, A MALO KO ZNA KAKO SE ODRŽAVA: Da bi vam OPSTALA tokom ZIME morate ovako da je ZALIVATE
Foto: Printscreen YouTube/Natura e Bellezza

ZA VAŠU BAŠTU

OVA BILJKA JE TOLIKO LEPA, A MALO KO ZNA KAKO SE ODRŽAVA: Da bi vam OPSTALA tokom ZIME morate ovako da je ZALIVATE

Zalivajte je jednom ili dva puta nedeljno nakon što je posadite dok se biljke ne "prime"

Objavljeno:

Lavanda je predivan ukras u svakoj bašti - dodaje joj snažnu aromu i romantičan pečat, a takođe ima i praktičnu primenu u kulinarstvu.

Lavanda uspeva u većini tipova zemljišta, od onog slabog kvaliteta do umereno plodnog. Ona zahteva samo jedno kada je reč o zemlji: mora da bude dobro drenirana. Vlažna površina i stajaća voda može da podstakne trulež korena. Dobra ideja je da u zemlju u kojoj sadite lavandu dodate malo peska ili šljunka.

Lavandu valja posaditi tamo gde može da dobije najmanje šest do osam sati sunčeve svetlosti tokom dana. Ako je sadite u svom dvorištu, najbolje je da to uradite počev od ranog proleća, kada su temperature oko 15 stepeni i prođe opasnost od mraza.

Ulje lavande, Lavanda
foto: Profimedia

Ako rešite da je posadite u jesen, izaberite veće, stabilnije primerke lavande kako biste osigurali da će opstati tokom zime. Lavandu je i inače veoma teško uzgajati od semena, pa se preporučuje kupovina mladih biljaka iz rasadnika.

Kako se održava lavanda?

Zalivajte je jednom ili dva puta nedeljno nakon što je posadite dok se biljke ne "prime". Zrele biljke zalivajte svake dve do tri nedelje dok se ne formiraju piupoljci, a potom jednom ili dva puta nedeljno do berbe. Imajte na umu da je požutelo lišće često znak prekomernog zalivanja. Stručnjaci takođe tvrde da lavanda ne voli kratka i česta zalivanja, već ređe, ali dobro zalivanje i natapanje tla.

Lavanda
foto: Printscreen YouTube/Natura e Bellezza

Kada se lavanda uzgaja u hladnijim područjima, biljkama je potreba zaštita zimi, odnosno izolacija od vetrova i niskih temperatura. Druga opcija za hladna područja je uzgoj lavande u saksiji, koju je potrebno držati leti na otvorenom, a zimi u zatvorenom. Dok ste u zatvorenom, lavanda treba da stoji na prozoru koji je okrenut ka jugu i da ima što više svetla. Zalivajte je pažljivo zimi, odnosno ne tako često, jer je biljka tada u stanju mirovanja.

Kada se lavanda jednom nastani u svom okruženju ona je veoma laka za održavanje i mogu da traju i nekoliko godina, ali ju je neophodno orezivati svake godine.

Bonus video:

00:55

Ova biljka je toliko zahtevna da je zovu BEBA U INKUBATORU

(Espreso/Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.